shahrdari mantaghe2

شهرداری منطقه 2: زنده گیری سگ ها بجای اتلاف سگ ها و دریافت گواهینامه ایزو 14001

 shahrdari mantaghe2

 

 در روز چهارشنبه 8 خرداد ماه سال 1392، خبرنگاران کانون انسان پاک، زمین پاک با اعضای ستاد محیط زیست توسعه پایدار منطقه 2، حوزه خدمات شهری، در خصوص زنده گیری سگ ها و سایر فعالیت های شریف این منطقه شهرداری صحبت نمودند.

در این روز، برای پنجمین سال متوالی، ستاد محیط زیست توسعه پایدار منطقه 2 بخاطر اقدامات و تلاش های شریفشان، گواهینامه استاندارد ISO14001 را از شركت بين المللي OQS اتريش دریافت نمودند و بیشترین بازدهی را حوزه این معاونت (حوزه خدمات شهری فضای سبز) داشته است، این گواهینامه بر اساس معیارهای زیر داده می شود:

کلیه فعالیت های شهرداری از قبیل خدماتی، عمرانی، ترافیکی و فضای سبز از نظر زیست محیطی رصد می شود، که کلیه فعالیت ها باید هم راستا و همگام با محیط زیست باشد (از قبیل مصرف انرژی، کاهش منابع، عدم استفاده از کاغذ، رعایت کلیه الزامات و قوانین زیست محیطی در فعالیت ها، کنترل آلاینده های زیست محیطی و …) بطوری که هیچ گونه ضرری برای محیط زیست نداشته باشد. در استاندارد ISO14001 یکسری الزامات تعریف شده است که بر اساس آن الزامات باید عمل شود.


بعنوان نمونه اجرای فاز دوم پارک نهج البلاغه یک پروژه بزرگ و سنگین بود که سهمیه فضای سبز منطقه را به میزان زیادی افزایش داده است و یک تهویه هوای بزرگ را برای منطقه به وجود آورده است.
روددره فرحزاد که به‌دلیل تغییر ساختارهای شهر طی دهه‌های گذشته، تبدیل به فضایی برای انباشت آلودگی‌ها شده بود، بخشی از آن با افتتاح بوستان نهج‌البلاغه تبدیل به فضایی تفرجی شد و ادامه آن نیز در قالب فاز دوم بوستان نهج‌البلاغه به بهره‌برداری رسید. تمام مراحل ساماندهی فاز دوم بوستان نهج‌البلاغه با بهره‌گیری از المان‌های نوین شهری و تفریحی با رعایت کلیه موارد زیست محیطی انجام شده و فضایی منحصربه فرد برای تفرج شهروندان تهرانی ایجاد کرده است.

فاز 2بوستان نهج‌البلاغه حدفاصل بزرگراه‌های شهید حکیم و شهید همت قرار داشته و 56 هکتار وسعت دارد که با بهره‌برداری از این بوستان حدود 33 هکتار به فضای سبز پایتخت افزوده شده است. طول فاز دوم بوستان نهج‌البلاغه هزار و 150متر و متوسط عرض آن 350 متر با حداکثر عمق 68 متر است. از اقدامات عمرانی انجام شده برای اجرای این پروژه 850 هزار مترمکعب عملیات خاکی است. از امکانات رفاهی و تفریحی درنظر گرفته شده در این بوستان می‌توان به پیست 8 کیلومتری دوچرخه‌سواری، 14 هزار متر مسیر پیاده‌روی و 4 خانه دوچرخه اشاره کرد. همچنین 145 آلاچیق در اندازه‌های مختلف در گوشه و کنار این بوستان ساخته شده تا شهروندان از آنها استفاده کنند.

 

nahjolbalaghe

شهرداری منطقه 2 در تلاش است تا تمامی فعالیت های منطقه با مفهوم توسعه پایدار همگام باشد و کارهای بسیار زیادی در این زمینه صورت گرفته است، بعنوان نمونه:

• بازسازی جداول کنار خیابان ها با سیمان از جنس نانو بجای تعویض آنها که هم در هزینه ها صرفه جویی می شود و هم ماندگاری بیشتری دارند
• استفاده از چراغ های LED جهت کاهش مصرف انرژی
• تجهیز ساختمان های منطقه به کنترل هوشمند گرمایشی و سرمایشی که باعث شده مصرف انرژی کاملا در سطح منطقه کاهش یابد؛ مثلا در سال گذشته حدود 120 میلیون تومان فقط در هزینه های مصرف برق منطقه 2 صرفه جویی شده است
• 39% زباله ها بازیافت می شود. از طریق اطلاع رسانی هایی که در سطح شهر انجام شده است، مردم زباله هایشان را تفکیک می کنند. حتی به مردم برای تفکیک زباله ها هدیه داده می شود. به گفته معاونت خدمات شهری منطقه 2: فرهنگ سازی تفکیک زباله ها را از خانه ها و ساختمان های بالای بیست واحد و مجمتع های مسکونی بزرگ شروع کرده ایم و در پارک ها هم با مخازن سه رنگ برای تفکیک زباله ها آغاز کرده ایم بعنوان مثال، شب عید حدود 25 هزار مخزن برای جدا سازی زباله های تر و خشک به برج ها و ساختمان های بالای بیست واحد در سطح منطقه 2 داده شد و مردم به ما زنگ می زنند و ما می رویم زباله ها را تحویل می گیریم و حتی خودمان می رویم و از سرایدارهای ساختمان ها زباله های تفکیک شده را می خریم و آنها را مجاب می کنیم که زباله های تفکیک شده را به ما تحویل بدهند. پول را از پیمانکاران ما بگیرند. همانطور که می دانید مخازن آبی در سطح شهر مخصوص پسماند خشک است و به تازگی نیز مخازن سه رنگی تهیه کرده ایم که آنها را ابتدا در پارک ها نصب خواهیم کرد مانند پارک نهج البلاغه و اینگونه زباله ها در سه قسمت در آنجا تفکیک می شوند و کم کم این مخازن سه رنگ را به خیابان ها و دیگر مناطق نیز تعمیم خواهیم داد. کار دیگری که قرار است صورت گیرد ایجاد مخازن زیرزمینی می باشد.
به همین دلیل طی ممیزی های صورت گرفته، اعتقاد بر این است، که منطقه 2 یکی از مناطق بسیار زیبای تهران است که بسوی محیط زیست گام بر می دارد.

همچنین معاونت خدمات شهری منطقه 2 در خصوص زنده گیری سگ ها توضیح دادند:

در ابتدا از اسلحه گرم جهت مبارزه با سگ ها استفاده می شد، اما اینکار حالت منذجر کننده ای داشت و سگ ها موجودات زنده هستند و می توانند کمک حال انسان ها باشند، از اینرو حدود 6 سال پیش، منطقه 2 اولین منطقه ای بود که این تفکر را پیدا کرد که از روش های جایگزین بجای اتلاف سگ ها با اسلحه گرم استفاده کنند، در این راستا جلساتی را برگزار کردیم و فراخوان دادیم تا کسانی که در این زمینه فعال هستند شرکت کنند و به ما کمک کنند، اولین کسی که به ما کمک کرد، خانم آرین بود که عاشقانه سگ ها را دوست داشتند و بعد از آن هم خانم اثنی عشری مدیریت پناهگاه وفا و آقای دکتر آل داوود مدیر انجمن حمایت از حیوانات با ما همکاری کردند.

در سال اول بر روی جا انداختن این فرهنگ زنده گیری سگ های ولگرد بجای اتلاف آنها کار کردیم، شهرداری تهران را حساس گرداندیم که اتلاف سگها با اسلحه انسانی نیست و این دید را به شهردار تهران نیز منتقل نمودیم، معاون شهرداری تهران نیز به این بحث بسیار علاقه مند شده اند و آن را پیگیری می کنند. در سال دوم با همکاری خانم آرین و انثی عشری و آقای آل داوود در بعضی مناطق که امکانش فراهم بود، زنده گیری سگ ها انجام شد. به این ترتیب سگ ها را به نحوی تا دو سال نجات دادیم؛ سگ هایی که هدف تیر این اکیپ های اتلاف سگهای ولگرد بودند.

این اقدامات تا کنون با کمک های مردمی و سازمان های غیر دولتی (NGO) و همکاری شهرداری منطقه 2 انجام شده است، تا اینکه دو سال پیش قرار شد که اتلاف سگ ها با اسلحه به طور کامل کنار برود و به جای آن، زنده گیری سگ های ولگرد جایگزین شود و نهایتا ستاد محیط زیست توسعه پایدار که متولی این کار در شهرداری تهران است تا حدود سه یا چهار ماه بطور کل اتلاف سگ های ولگرد با اسلحه گرم را تعطیل کرد و بجای آن زنده گیری را جایگزین نمود که در برخی مناطق جواب می داد مانند مناطق وسط شهر، اما در برخی مناطق مانند مناطق یک، دو، چهار و نوزده چون مناطق خیلی وسیعی هستند و سگ ها راحت می توانند فرار کنند و بحث زنده گیریشان با مشکل مواجه می شد، ما در یک برهه زمانی تعداد پیامهای سگ های ولگردمان یک دفعه افزایش یافت، به عنوان مثال اگر در طول سال نزدیک به 400 پیام در خصوص سگ های ولگرد داشتیم، در مدت همان سه ماه که اتلاف سگ ها را تعطیل کرده بودیم، تعداد پیام ها به 400 رسید. با اینکه روش زنده گیری را انجام می دادیم.

یکسری ایرادات و موانع در بحث زنده گیری سگ ها وجود دارد. ما می خواهیم این کار را انجام بدهیم و با وجود موانعی که وجود دارد هنوز داریم کار زنده گیری سگها را در مناطقی که برایمان امکان پذیر است، انجام می دهیم که طی مراحلی صورت می گیرد:
زنده گیری توسط افراد آموزش دیده انجام می شود، گروهی از دامپزشکان و حیوان شناسان که با نژادهای مختلف سگ ها آشنا هستند همچون آقای جهرمی، آقای فتعلی پور و آقای دکتر کَرمی در این زمینه همکاری می کنند. سپس سگ ها به یک محل موقت منتقل می شوند، آنجا معاینه می شوند اگر سگها دارای نژاد باشند یا بتوان از آنها نگهداری کرد. آنها را در اختیار کسانی که در شهرستان ها گله دارند قرار می دهند یا در اختیار کسانی که نیاز به سگ دارند قرار داده می شود. اگر مریض باشند یا نژاد نداشته باشند و نتوان از آنها نگهداری کرد، مرگ با ترحم برایشان انجام می شود چون هزینه نگهداری از آنها بسیار بالا هست.

البته در حال حاضر در لواسان و هشتگرد از بسیاری از این سگ ها نگه داری می شود و سازمان های غیر دولتی بسیاری نیز هستند که از آنها حمایت می کنند. مثلا در لواسان از حدود 750 سگ نگه داری می کنند، که حدودا 10 هکتار می باشد. این زمین متعلق به یک فرد خیرخواه است که زمین را واگذار کرده است و منطقه 2 نیز از آنها حمایت می کند و هزینه هایی بابت نگه داری از سگ ها پرداخت می کند. علاوه بر لواسان و هشتگرد، در شهریار مثلا سگ های دارای نژاد را واگذار می کنند، اما در لواسان و هشتگرد از سگ ها نگه داری هم می کنند و برخی مانند آقای دکتر آل داوود کار عقیم سازی و نگهداری از سگها را هم انجام می دهند.

این کار بسیار مورد استقبال عمومی قرار گرفته است، در حال حاضر افراد بسیاری دارند از این کار حمایت می کنند. آنها عاشق حیوانات هستند، افراد بسیاری را دیده ایم که هزینه های بسیار زیادی برای نگه داری از سگ ها پرداخت می کنند، یا حتی شخصا به این مناطق می روند و محل زندگی سگ ها را تمیز می کنند و برایشان غذای سالم درست می کنند. کمک و محبت به حیوانات بسیار لذت بخش هست، در واقع انگار با نجات هر حیوانی از دست این گلوله ها، یک فرشته برای خودشان می خرند.

در خصوص رفتار درست با سگ ها نیاز به فرهنگ سازی است، چون محبتی که سگ به انسان دارد واقعا قابل وصف نیست. رسانه ها می بایست در این زمینه کمک کنند تا مردم را آگاه نمایند تا نگاه مردم به سگ ها تغییر کند و آنها را دوست بدارند و اتلاف سگ ها کنار گذاشته شود. برای این فرهنگ سازی می توان در روزنامه های محله ای (همشهری محله) به مردم آگاهی داد تا این فرهنگ سازی بتدریج صورت گیرد. ما شش سال است که داریم بر روی این فرهنگ سازی کار می کنیم، برای مردم جلساتی را ترتیب داده ایم و گفته ایم سابقا محدوده شهری را از صدای سگ ها تشخیص می دادند. سگ از دیرباز با انسان اخت بوده. تاثیر ما بر روی اکوسیستم می تواند دقیقا برعکس باشد، وقتی سگ ها را می کشید گرگ ها به شهر حمله می کنند، یا هجوم موجودات دیگر را داریم (در بعضی از مناطق ما چنین مشکلاتی داشته ایم چون اتلاف سگ در آن مناطق زیاد بوده).

ما در بحث سگ های ولگرد، با قشرهای مختلف و انتظارات مختلف مردم روبرو هستیم و برآوردن تمام این انتظارات سخت است. برخی از مردم در خصوص حیوانات آگاهی ندارند و به عنوان مثال هر سگی را می بینند می گویند سگ هار است (نشانه های سگ هار: دمش را زیر بدنش می برد، از دهنش کف می آید، از نور می ترسد و حمله می کند) و به 137 زنگ می زنند و یا در خصوص موش ها می گویند ناقل بیماری طاعون هست و الان منطقه ما پر از بیماری طاعون می شود. ما از میان لاشه های موش هایی که در سطح شهر (منطقه 2) جمع آوری می شود، بطور تصادفی برخی از آنها را به انیستیتوپاستور می فرستیم و آزمایش انگل و کنه و غیره روی بندشان انجام می شود و هیچ گزارشی مبنی بر ناقل بیماری طاعون گزارش نشده. اما چون در دید مردم چنین وحشتی در خصوص بیماری هاری از سگ ها و طاعون از موش ها به وجود آمده، این دید باعث وحشت مردم شده است.

ستاد محیط زیست توسعه پایدار شهرداری تهران که متولی این کار هست، تمامی مناطق شهرداری تهران را ملزم کرده که تا پایان سال 1392 روش زنده گیری سگ های ولگرد را بطور کامل جایگزین اتلاف سگ ها با اسلحه گرم کنند. در این راستا نیز در حال تامین زمین، امکانات، تجهیزات و چیزهایی که مورد نیاز این کار می باشد، هست.

ما در تلاش هستیم که سگ ها زنده گیری شوند و از آنها نگه داری شود و آنها کشته نشوند.

 

از ستاد محیط زیست توسعه پایدار شهرداری تهران و حوزه معاونت خدمات شهری منطقه 2 و تمام سازمان های غیر دولتی و افرادی که برای نجات سگ ها و نگهداری از آنها و دیگر حیوانات تلاش می کنند، بسیار سپاسگزاریم و امیدواریم که در آینده نزدیک شاهد دنیایی باشیم که در آن انسان ها و تمامی حیوانات در آرامش و صلح در کنار یکدیگر زندگی کنند.

 

vafa

 

 

پشتیبان سگی از پناهگاه وفا باشید

span style=

nbsp;

Loading

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *