به گفته سازمان بهداشت جهانی، سرطان یکی از دلایل اصلی مرگ در جهان است. هر ساله بیش از ۱۲ میلیون نفر، در سراسر جهان، به سرطان دچار میشوند و ۷٫۶ میلیون نفر به خاطر آن، جان می سپارند. پیش بینی میشود آمار مرگ ناشی از سرطان افزایش یابد و میزان آن در سال ۲۰۳۰ به ۱۲ میلیون نفر برسد.
اولین قسمت از “تغذیه مناسب برای درمان سرطان” از پروژه سرطان، ۲ دی وی دی از سخنرانی های دکتر نیل برنارد، محقق و نویسندۀ برجسته در زمینه تغذیه را با شما در میان می گذاریم.
دکتر برنارد، رئیس پروژۀ سرطان است، یک سازمان غیر انتفاعی در آمریکا که با آموزش و تحقیقات در مورد تغذیه، به پیشگیری از سرطان کمک میکند. این پروژه از زمان بنا شدن در سال ۲۰۰۴، در جهت ترویج رژیم وگان (فاقد محصولات حیوانی) به عنوان درمان سرطان تلاش میکند.
پروژه سرطان، وابسته به “کمیته پزشکان برای طب مسئولانه” است، گروهی که در سال ۱۹۸۵ توسط دکتر برنارد بنا شده، و از پزشکان، و شهروندان دلسوز در آمریکا که خواستار بهبود سلامت عمومی اند، تشکیل شده است. همچنین این کمیته فعالانه، در افزایش آگاهی در مورد فواید رژیم گیاهی، تلاش میکند و این کار را با پروژه هایی نظیر برنامۀ ۲۱ روزه برای آغاز رژیم وگان، انجام میدهد و در جهت بهبود تغذیه عموم، رهنمودهایی ارائه میدهد. دکتر بارنارد به عنوان محقق اصلی در بسیاری از تحقیقات کلینیکی، به بررسی ارتباط میان رژیم غذایی و سلامت می پردازد، و مقالات او در مجلات علمی و پزشکی برجسته به چاپ رسیده است. رسانه های ملی در آمریکا اغلب نظرات او در مورد موضوعات مهمی در زمینه های تغذیه، سلامت و درمان را جویا میشوند.
سخنان زیر گزیده ای از “چطور غذاها به جنگ سرطان میروند“، از دی وی دی “تغذیه درست برای درمان سرطان” است: …..
اکنون به بررسی اثرات تغذیه می پردازیم، نه فقط خطر برخی از غذاها در ابتلا به سرطان، یا فواید برخی از آنها در درمان آن، بلکه برای کسانی که هم اینک به سرطان مبتلا هستند، بیان میداریم که چطور با غذا از حال بهتری برخوردار شوند.
اول از همه، سرطان چیست؟
سرطان در درون سلول آغاز میشود. درون هسته سلول، دی ان آ هست. همان طرحی که هر سلول را به این شکل در آورده، و شما را به این کسی که هستید، تبدیل کرده است. اما این دی ان آ، به آسانی آسیب می بیند. و وقتی چنین شد، به جای اینکه سر جایش باشد و وظیفه خود را انجام دهد، به طور غیر قابل کنترلی، جهش می یابد. و همچون علف هرز که در گلها ریشه می دواند، و مزاحم دیگر گیاهان میشود، عمل می کند و کمی از آن شکسته میشود، و به جریان خون وارد میشود، و در جایی دیگر از بدن گسترش می یابد و همین کار را انجام میدهد و به دیگر بافتها آسیب می رساند. سرطان این است. اما چیزهای خاصی وجود دارد که آنرا بدتر میکند، و چیزهایی که به بهبود آن یاری می رساند.
بدترین موارد، هورمون ها هستند. اگر زنی سرطان سینه داشته باشد، هورمون جنسی خانمها استروژن، موجب تسریع رشد آن میشود و به نظر میرسد نه تنها در مرحله اول مورد ایجاد آن میشود، بلکه آن را گسترش نیز میدهد. اگر مردی دارای سرطان پروستات باشد، هورمون جنسی مردانه یا تستسترون در بدن او دقیقاً همین کار را انجام میدهد. این هورمون موجب رشد و گسترش سرطان میشود.
اولین ارتباط میان سرطان و رژیم غذایی، از مقایسه آمار میان کشورهای مختلف بوجود آمد. مثلاً اگر ژاپن را با ایالت متحده آمریکا مقایسه کنید، احتمال ابتلا به سرطان در یک زن ژاپنی، در مقایسه با یک زن آمریکایی، کمتر است. و اگر او سرطان بگیرد، احتمال زنده ماندن اش بیشتر است. چرا اینطور است؟ اولین فرضیه این بود که زنان ژاپنی، لاغر تر هستند. و این مهم است، زیرا چربی به عنوان عاملی برای ساخت استروژن عمل میکند. هر چقدر چربی بیشتر باشد، بیشتر استروژن تولید میشود، هورمون زنانه بیشتری به جریان خون وارد میشود و وقتی این هورمون ها به جریان خون وارد شوند، در جستجوی یک سلول سرطانی بر می آیند. و همچون اثر کود بر علف هرز عمل می نمایند. اینها موجب رشد و اشاعۀ سلول های سرطانی میشوند و بیماری را فعال میسازند. این بخشی از روند است. رژیم غذایی نقش مهمی دارد، حتی اگر زن، لاغر باشد.
اگر زنی دارای رژیم پرچرب و کم فیبر باشد… وقتی از فیبر سخن می گویم، منظورم زبرینه های گیاهی است. این نوع رژیم میزان استروژن خون را افزایش میدهد، یا به عبارت دیگر، کود علف های هرز را.
این امر چطور روی میدهد؟
محققان مدتها پیش دریافتند که اگر زنی دارای رژیم پرچرب و کم فیبر باشد، مقدار استروژن خون او تنها در عرض چند هفته، افزایش می یابد و بسیار بیشتر از قبل میشود. بخشی از دلیل این امر این است که فیبر به بدن شما کمک میکند تا از شر استروژن اضافی خلاص شوید. زیرا کبد شما در هر دقیقه از روز خون تان را تصفیه میکند و در جستجوی چیزهایی است که به آنجا تعلق ندارند. و اگر استروژن اضافی در خون بیابد، آن را خارج میکند و از طریق لوله کوچکی به نام مجرای صفرا، آن را به روده ها می فرستد و در نهایت از بدن خارج میکند.
لذا کبد خون را تصفیه میکند، و اگر استروژن اضافی ببیند: میگوید: ما به تو نیاز نداریم، بهتر است از شر تو خلاص شویم. و آنرا بیرون میکند، و به مجرای صفرا می فرستد، و بعد به روده و بعد نیز آن را خارج میکند. سیستم خوبی است. تنها مشکل این است که این عملکرد به فیبر بستگی دارد. اگر شما مقدار زیادی فیبر به صورت میوه، سبزی، حبوبات و غلات کامل بخورید، آن مقدار استروژن اضافی یافت شده توسط کبد، به مجرای صفرا میرود و بعد به رودها میرسد، و به فیبر می چسبد و فیبر آنرا به خارج از بدن هدایت میکند.
حال فرض کنید که ناهار من از شیر کم چرب، ماست و سینه مرغ تشکیل شده باشد. در این غذاها، چقدر فیبر است؟ این غذاها گیاه نیستند؛ لذا زبرینه گیاهی ندارند. در هیچ یک از این غذاها فیبر وجود ندارد. در هیچ یک از محصولات حیوانی، فیبر نیست.
پس چه روی میدهد؟
کبد استروژن های یافت شده در خون را تصفیه میکند، آنرا به مجرای صفرا و بعد به رودها می فرستد. فیبر کجاست؟ فیبری در کار نیست! پس چطور میشود؟ استروژن به خون باز می گردد. و مجدداً جذب میشود و در بدن می چرخد، و بعد به کبد باز می گردد، و کبد می گوید: “تو اینجا چه کار میکنی؟” و بعد کبد، مجدداً استروژن را بر میدارد، آنرا به مجرای صفرا و بعد به روده می فرستد. مجدداً جستجو به دنبال فیبر آغاز میشود، اما فیبری در کار نیست، و دوباره جذب صورت میگیرد! و استروژن چرخه انتروهپاتیک (روده کبدی) را سبب میشود. “انترو” به معنای روده، و “هپاتیک” به معنای کبد است، مشابه هپاتیت. و این فقط در مورد استروژن صادق نیست، برای تستسترون هم صادق است.
مردی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات است، اگر بتواند از تستسترون اضافی خلاص شود، از همان سیستم استفاده میکند. اگر او در رژیم خود، مقدار زیادی فیبر داشته باشد، سطح تستسترون خون او به اندازه کافی خواهد بود، اما زیاد نمی شود زیرا کبد تستسترون را می یابد و و اگر زیاد باشد، از شر آن خلاص میشود. مشابه استروژن.
شما شنیده اید که جو دو سر میتواند کلسترول خون را کاهش دهد، روند کار به این شکل است: با خوردن جو دو سر، فیبر زیادی وارد بدن تان میشود. کبد، کلسترول را می یابد، آن را به مجرای صفرا میفرستد، و این کلسترول به سوی آنجا جریان می یابد و اگر جو یا دیگر انواع فیبرها در آنجا باشد، این مقدار اضافی کلسترول را به بیرون می فرستند و سطح کلسترول، پایین می ماند.
آیا این تئوری براستی کار میکند؟
بله، واقعاً کار میکند. در تعدادی از تحقیقات، اثر تغییر رژیم غذایی بر هورمون ها و میزان سرطان را مورد بررسی قرار داده اند. و من میخواهم بطور خلاصه ۲ مورد از آنها را با شما در میان بگذارم. یکی، دانشگاه ایالتی نیویورک، در بوفالو، آمریکا. در این دانشگاه، ۹۰۰ نفر از زنهای مبتلا به سرطان سینه را مورد بررسی قرار دادند و آنها دریافتند که به مرور زمان خطر مرگ از بیماری، به ازای هر هزار گرم چربی که ماهیانه مورد مصرف این زنها قرار میگرفت، بیماری % ۴۰ افزایش می یافت.
حالا برای تصور این شرایط، فرض کنید که فرد گیاهخوار باشد، بدون محصولات حیوانی، و چربی اضافی در رژیم خود. در واقع در آن رژیم، مقدار زیادی چربی وجود ندارد. برای مقایسه، تفاوت آن با یک رژیم آمریکایی را در نظر بگیرید، که حاوی مقدار زیادی چیزبرگر، و سیب زمینی های سرخ شده با سس و چربی است. ماهیانه تفاوت چربی در این دو رژیم، بین هزار تا ۱۵۰۰ گرم است. یعنی بین ۴۰ تا ۶۰ درصد تفاوت بین مرگ و زندگی، در هر لحظه از عمرتان.
یک تحقیق دیگر به نام “بررسی اثر تغذیه بر زنان“، بسیار مهم بود. آنها زنان مبتلا به سرطان سینه را مورد تحقیق قرار دادند. در این تحقیق از زنها خواسته شد تا میزان چربی رژیم غذایی شان را کاهش دهند، و زنها نیز چنین کردند. آنها زنها را بر اساس رژیم غذایی مقایسه کردند؛ یک دسته از آنها روزانه بین ۳۰ تا ۳۳ گرم چربی مصرف میکردند که این میزان بسیار کم بود. و این گروه با گروه کنترل که ۵۱ گرم چربی مصرف میکرد، مقایسه شد، این میزان چربی نیز کم بود، اما به خوبی گروه قبل که رژیم خاص داشتند، نبود. بعد یک چیز معلوم شد. این زنها تحت درمان سرطان سینه بودند، آیا سرطان آنها بازگشت؟ یا به نوع جدیدی از سرطان مبتلا گشتند یا نه؟
زیرا اگر کسی از قبل دچار سرطان باشد، مثلاً سرطان سینه، این احتمال وجود دارد که نه تنها سرطان بازگردد، بلکه به سرطان جدیدی نیز مبتلا شود و آنها دریافتند که با این رژیم میتوان به طور کامل، از آن اجتناب کرد. این رژیم میتواند احتمال بازگشت سرطان قبلی یا ابتلا به سرطان جدید را تا % ۲۴ کاهش دهد.
همین امر در مورد سرطان پروستات صادق است. محققان، مردان دارای سرطان پروستات را بررسی کرده اند، رژیم غذایی شان را تغییر دادند، و تفاوت های ناشی از آن را مورد تحقیق قرار دادند. و واقعاً تفاوت وجود داشت.
دکتر دین اورنیش تحقیقاتی انجام داد، که بیان میداشت شما میتوانید روند بیماری قلبی را معکوس کنید. او رژیم غذایی کم چرب، ورزش و کاهش استرس را در درمان مؤثر میدانست و دریافت که این کارها میتواند روند بیماری قلبی را معکوس کند. بعد همین روش را برای مردان مبتلا به سرطان پروستات عملی کرد و نتایج، شگفت انگیز بود. ۹۳ مرد، که همه سرطان پروستات داشتند… همانطور که میدانید، اگر فردی دارای سرطان پروستات باشد، لزوماً نباید فوراً مورد درمان قرار گیرد. بسیاری از این مردان مسن هستند و می توانند صبر کنند و تست خونی به نام پی اس آ، آنتیژن خاص پروستات از آنها گرفته شود. سرطان زود پیشرفت نمیکند، میتوان صبر کرد. اما اگر سریع پیشرفت کرد، باید مورد درمان قرار گیرید، نمیتوان زیاد صبر کرد. و آنها دریافتند که در نیمی از این گروه که به رژیم گیاهی روی آوردند، در مقایسه با نیم دیگر که رژیم شان را تغییر ندادند، در تست پی اس آ آنها شواهدی دال بر افزایش سرطان نشان داده نشد و بر عکس میزان آن کاهش یافته بود. و در این دوره درمانی، میزان آن ۴ درصد کم شد.
این خوب است. یعنی می توانیم مجدداً سلامت خود را بدست آوریم، و در بین این افراد، حتی یک نفر هم نیاز به درمان پیدا نکرد. اما در گروه کنترل، پی اس آ بالا رفت. به میزان حدود ۶ درصد، و وقتی به گروه دوم بنگرید، از بین ۴۹ نفر در این تحقیق، ۶ نفر از آنها نتوانستند صبر کنند، سرطان آنها به شدت در حال افزایش بود. و باید مورد درمان قرار میگرفتند.
در رابطه با سرطان، یک نکته دیگر هم هست و آن نقش خاص مواد لبنی بر سرطان است. مردانی که مقدار بیشتری محصولات لبنی استفاده میکنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. لذا ما به تحقیقات بیشتری در این باره نیاز داریم و ۲ دانشگاه بزرگ هاروارد بر اساس تحقیقاتی نشان داده اند که وقتی مردان مقدار زیادی محصولات لبنی استفاده کنند، خطر ابتلا به سرطان پروستات به میزان زیادی در آنها افزایش می یابد. و شاید دلیل این امر این باشد که این محصولات، جریان خون فرد را تغییر میدهد. این مواد موجب افزایش چیزی به نام “آی جی اف- ۱“ میشود.
آیا هرگز در این مورد شنیده اید؟ آی جی اف- ۱ مخفف “عامل رشد مشابه انسولین شماره یک” است. من آن را مشابه کلسترول می دانم. زیرا وقتی برای اندازه گیری کلسترول فردی، خون او را مورد آزمایش قرار میدهیم، به چه نتیجه ای می رسیم؟ به اینکه این فرد در آینده به مشکل قلبی دچار میشود یا نه؟ لزوماً منظور همین حالا نیست، بلکه شاید ۱۰ سال آینده باشد. اگر ما آزمایش خون بگیریم، و سطح آی جی اف- ۱ را اندازه گیری کنیم، در صورت بالا بودن آن، خطر ابتلا به سرطان وجود دارد. سرطان پروستات در مردان، و سرطان سینه در زنان.
چطور شیر سبب افزایش آی جی اف- ۱ میشود؟
این امر صحت دارد. اینطور فکر کنید: کار شیر چیست؟ برای چه شیر می خوریم؟
کار شیر کمک به گوساله کوچک برای رشد سریعتر است. و وقتی گوساله به آن اندازه رشد کرد که قادر به چریدن باشد، دیگر نیازی به شیر مادر ندارد. اگر کار شیر، افزایش و رشد است، پس این رشد فقط شامل پروتئین ها، چربی ها، و قند نمی شود؛ همچنین در آن لاکتوز هست، که حاوی هورمون و عوامل رشد است. درون بدن گوساله، این شیر سبب تولید عوامل رشد بیشتری میشود که به رشد بافتها یاری میرساند.
یکی از اینها، آی جی اف- ۱ است که نسبت به سرطان بسیار تحریک پذیر است. اگر آی جی اف- ۱ را با سلولهای سرطانی ترکیب کنم، سلولها به شدت رشد میکنند! لذا مرد یا زنی که روزانه یک لیوان شیر بنوشد، به افزایش ۱۰ درصدی آی جی اف- ۱ در جریان خون دچار میشود که این میزان بسیار سریع است. این امر خیلی سریع روی میدهد. لذا هم اینک بسیاری از پزشکان بیان میدارند که اگر نمی خواهید این چیزها در بدن تان رشد کند، شاید بهتر باشد از غذاهایی که موجب تولید عامل رشد میشوند، استفاده نکنید.
در مقالۀ بعدی، مطالب بیشتری را در خصوص سرطان و درمان سرطان از طریق رژِیم وگان (فاقد محصولات حیوانی) خواهیم آموخت.
دی وی دی های “تغذیه مناسب برای درمان سرطان” و کتاب الکترونیکی “راهنمای درمان سرطان” به طور رایگان در همین سایت برای دانلود در دسترس هستند.
http://www.cancerproject.org/diet_cancer/index.php
http://www.cancerproject.org/webcasts/index.php
http://www.cancerproject.org/ask/index.php
http://www.cancerproject.org/symposium2006/seminars/barnard.php
http://www.worldcancercampaign.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=1&Itemid=807