سویا – سلامتی با طلای سبز (قسمت اول)

 در قسمت اول این مقاله:

سویا چیست و از چه زمانی شناخته شد؟

ویتامین ها و ارزش غذایی سویا،

رفع پوکی استخوان با حذف محصولات حیوانی و جایگزینی آن با سویا،

جدول ارزش غذایی سویا،

محصولات سویا

 

سویا چیست؟

 

سويا گياهي است يكساله داراي ساقه پرشاخه ، برگهاي آن بيضي ، نوك تيز و سبز رنگ مي باشد . ميوه آن شبيه لوبيا است كه در هر غلاف آن سه تا پنج دانه جدا از يكديگر وجود دارد .

لوبیـای سویا در رده حـبوبـات قـرار دارد، سويا قرنهاست كه غذاي مردم آسيا مخصوصا چين بوده است و چيني ها آن را همراه با برنج بعنوان غذاي اصلي خود مصرف مي كنند . سويا در ايران بنام (لوبيا روغني ) ،‌( لوبيا چيني ) سویا و دانه سويا معروف است .

لوبیای سویا در سایزهای مختلف و رنگهای سیاه، قـهوه ای، آبـی، زرد و خالدار موجود میباشد. لوبیای سویـا بومی جنوب شرقی آسیا میباشد.

 

سویا از چه زمانی شناخته شد؟

 

در اوایل كه مردم سویا را شناخته بودند، ازآن به عنوان غذایی برای طیور استفاده می کردند. 5 هزار سال قبل در چین، دانه سویا به عنوان یك ماده مغذی شناخته و به تمام دنیا فرستاده شد

محققان روسی جزو  اولین كسانی بودند كه فواید سویا را دریافتند. این محققان دریافتند سویا دارای پروتئین زیاد، اسیدهای آمینه ضروری برای بدن، كلسیم، آهن،  فسفر، منیزیم، روی، ویتامین های گروه B و فیبر می باشد.

همین امر باعث تحقیقات بیشتر راجع به این ماده مغذی گردید و متخصصان سویا را به عنوان یك ماده غذایی در كنار مواد مغذی موجود در رژیم محسوب کردند.

آنها سویا را جانشین پروتیئن حیوانی در رژیم غذایی کردند و متوجه شدند كه این ماده غذایی موجب بهبود بسیاری از بیمای های می گردد و در سلامتی و تندرستی بسیار مفید است.

 

ویتامین ها و ارزش غذایی سویا:

 

وزن خشک لوبیای سویا از 40 درصد پروتئین،20 درصد روغن، 35 درصد کربوهیدرات و 5 درصد خاکستر تشکیل شده است.

لوبیای سویا منبع پروتئین کامل میباشد، لوبیای سویا ارزانترین منبع تامین پروتئین محسوب میگردد. پروتئین سویا در برابر حرارت پایدار است.

سویا دارای فیبر می باشد. فیبر موجب كاهش وزن، كاهش كلسترول و تری گلیسیریدها و افزایش كاركرد روده ی بزرگ می شود و از سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند. همچنین جلوی یبوست را می گیرد. این نكته را نیز نباید فراموش كنیم كه زیاد مصرف كردن سویا (غلات) موجب اسهال، نفخ و درد شكم می شود.

لوبيا سويا حاوي ويتامين A مي باشد بنابراين خوردن آن براي تقويت و بهداشت پوست، چشم، ناخن، دهان و بيني مفيد است .

همچنين به علت دارا بودن ويتامين B1 براي رفع خستگي شديد و انواع بیماریهای عصبی، ضعف عمومي، ضعف ماهيچه ها، بي خوابي و افت فشار خون مفيد است .افزایش دهنده انرژی است و برای زنان باردار و شیرده و همچنین برای ورزشكاران و میانسالان مفید می باشد .  

ویتامین B2 كه در سویا وجود دارد، از زخم های لب و زبان و متورم شدن زبان و همچنین از مبتلا شدن به آب مروارید پیشگیری می كند.

بعلت دارا بودن ويتامين پ ، سوزش و خارش پوست، قرمزي بيش از حد گونه ها، چين و چروك، ترك انگشتان را برطرف مي كند .

منیزیوم موجود در سویا اثرات مفید بر استخوان و رگ های خونی، مخصوصا بر عضلات قلب دارد و از لخته شدن خون و انسداد رگ های خونی جلوگیری می كند.

 

پوکی استخوان یكی از بیماری های شایع استخوان است كه در این بیماری استخوان ها كوچک و شكننده می شوند:

 

ورزش كردن و استفاده از منابع گیاهی حاوی کلسیم مانند کلم بروکلی، انواع کلم ها، لوبیاها، بسیاری از برگهای سبز سبزیجات، بادام، شیر سویا، توفو، ، ویتامینD   و مصرف میوه جات و سبزیجات می تواند در جلوگیری از این بیماری نقش مهمی داشته باشد. اگر پروتیئن حیوانی مصرف كنید، كلسیم از استخوانهایتان برداشته شده و از طریق ادرار  یا مدفوع از بدن خارج می شود، ولی سویا و به طور كلی پروتئین های گیاهی نه تنها فاقد این اثر هستند، بلكه میزان ذخیره كلسیم را زیاد می كنند.

از دیگر مواد موجود در سویا، ایزوفلاوونوئیدها هستند كه جلوی شكستن استخوان را می گیرند و مانند هورمون استروژن (هورمون زنانه) باعث ساخت استخوان و جلوگیری از تخریب استخوان می شوند.

 

برای اطلاعات بیشتر دربارۀ ارتباط میان مصرف پروتئین حیوانی و پوکی استخوان به مقالات موجود در بخش سلامتی و تندرستی کانون انسان پاک، زمین پاک مراجعه کنید.

 

ويتامين E در لوبيا ژاپني موجب سلامت نطفه مردان مي گردد .

و اختلالات رشد و نقصان ميل جنسي را شفا مي دهد .

ويتامين K در آن مي تواند انعقاد خون را به حد طبيعي نگه دارد و از خونريزي جلوگيري نمايد

و مزایای بسیار دیگر…

 

 

جدول ارزش غذایی سویا:

 

همان طور که دیده می شود میزان مواد تشکیل دهنده و ویتامین های مختلف در 100 گرم سویا نشان داده شده است:

 

 

سویا   

دانه خشك

جوانه سويا

شير سويا

سس

آب

10 گرم

86 گرم

5/92 گرم

8/62 گرم

پروتئین

34 گرم

64 گرم

4/3 گرم

6/5 گرم

گرم چربی

17/7 گرم

4/1 گرم

5/1 گرم

3/1 گرم

مواد نشاسته ای

29 گرم

7/ گرم

2/2 گرم

5/9 گرم

کلسیم

226 میلی گرم

48 میلی گرم

20 میلی گرم

82 میلی گرم

فسفر

550 میلی گرم

67 میلی گرم

48 میلی گرم

104 میلی گرم

آهن

4/8 میلی گرم

1 میلی گرم

8/0 میلی گرم

8/4 میلی گرم

ویتامین آ

1/1 واحد

80 واحد

40 واحد

7320 واحد

ویتامین ب1

1/1 میلی گرم

25/0 میلی گرم

8/0 میلی گرم

02/0 میلی گرم

ویتامین ب2

3/0 میلی گرم

2/0 میلی گرم

03/0 میلی گرم

25/0 میلی گرم

ویتامین ب3

2/2 میلی گرم

8/0 میلی گرم

2/0 میلی گرم

4/0 میلی گرم

 

 

محصولات  سویا:

 

دانه‌اي کوچک، اما بسيار غني!

امروزه محصولات بسيار متنوعي از سويا تهيه و به بازار عرضه مي‌شود، محصولاتي که کما بيش جاي خود را در سبد غذايي خانواده پيدا کرده و نسبت به گذشته، مورد توجه بيشتري قرار گرفته است.

شير سويا

شير سويا علاوه بر پروتئين، داراي چربي، کلسيم، آهن، مواد معدني، مواد نشاسته‌اي، ويتامين  A، B،D ،E بوده و فاقد کلسترول است. به طور معمول، شير سويا را از سوياي دانه درشت تهيه مي‌کنند تا شير حاصله، کيفيت مطلوب‌تري داشته باشد. هنگام تهيه شير سويا، پوسته يا سبوس را از دانه سويا جدا مي‌کند.امروزه از شير سويا، محصولات متنوعي مانند ماست، پنير و بستني سويا تهيه مي‌شود.

شيرخشک سويا

پس از شير سويا، يکي ديگر از محصولات سویا که از خشک کردن شير سويا به دست مي‌آيد. شير خشک سويا، مکمل غذايي شير مادر بوده و به خصوص براي کودکان حساس به قند شير (لاکتوز) تجويز مي‌شود. ميزان پروتئين شير خشک سويا به طور متوسط حدود 50 درصد است.

سُس سويا

اين سس را به روش تخمير از لوبياي سويا تهيه مي‌کنند. سويا سس طعمي شور و رنگي تيره مايل به قهوه‌اي داشته که براي خوش طعم کردن غذاها، به خصوص در چيني و ژاپن کاربرد فراوان دارد.

آجيل سويا

آجيل سويا که امروزه مصرف آن در ميان مردم متداول شده، دانه لوبيا شکل سويا است که شبيه بادام زميني کوچک بوده و در انواع سالاد و يا همراه با ساير دانه‌هاي خشکبار و آجيل مصرف مي‌شود. آجيل سويا چربي بسيار کمي داشته، خوش طعم و بسيار مقوي است.

دانه‌هاي سويا

دانه‌هاي ترد و خشک سويا که در پخت انواع غذاها مورد استفاده قرار مي‌گيرند. دانه سويا مانند ساير حبوبات پخته مي‌شود.

روغن سويا

اغلب از دانه‌هاي زردرنگ سويا تهيه مي‌شود، به اين صورت که با له کردن و تحت فشار قرار دادن دانه‌هاي سويا، روغن دانه‌ها را استخراج مي‌کنند.

آرد سويا

در صنايع نانوايي و توليد کيک و شيريني کاربرد داشته و از فوايد آن، جذب آب و ماندگاري طولاني و بيات شدن دير هنگام نان است. بسياري از کشورها، آرد سويا را به دليل داشتن پروتئين بالا و ترکيب مواد مغذي، با آرد گندم مخلوط نموده و در اصطلاح آرد گندم را غني مي‌کنند.

 

ساير محصولات:

 

مانند جوانه سويا، مکمل‌هاي سويا و محلو‌ل‌ها و قرص‌هاي سويا، از جمله محصولاتي هستند که از دانه گياه سويا به دست مي‌آيد. امروزه، تلاش صنعتگران غذا آن است که با توليد محصولاتي مانند مايونز سويا، دسرهاي سويا، سوپ سويا و… و نيز تغيير طعم اين محصولات، سويا، اين ماده ارزشمند را بيش از پيش در اختيار مصرف‌کنندگان قرار دهند.

در مقالۀ بعدی به ارتباط میان مصرف سویا و کاهش بیماری ها، مقایسۀ سویا با گوشت و جایگزینی کامل گوشت با سویا خواهیم پرداخت.

 

1.     http://fa.parsiteb.com/acology.php?nid=257&keys=%D8%B3%D9%88%DB%8C%D8%A7%20%28%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7%DB%8C%20%D8%B3%D9%88%DB%8C%D8%A7%29

2.     http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean

3.     http://plant-golden.mihanblog.com/post/category/18

4.     http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7%DB%8C+%D8%B3%D9%88%DB%8C%D8%A7+%C2%AB%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D8%A6%DB%8C%C2%BB&SSOReturnPage=Check&Rand=0

5.     http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/

6.     http://www.pezeshki.net/fa/content/view/428/169/

7.     http://familyhealth.blogfa.com/post-22.aspx

8.     http://مصرف-سویا.worldfood.ir/

9.     http://www.zardaneh.com/fa/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=5

10.  http://www.drghanemifard.com/documents/document/12543/12557/portal.aspx

11.  http://www.zardaneh.com/fa/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=7

12.  http://www.salamatiran.com/NSite/FullStory/?Id=36856&type=2

 

ارسال به داغ کن - کلوب دات کام

Loading

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *