no_smoking

هر وعده قليان معادل 70 تا 100 نخ سيگار است

no_smoking
دکتر مرضيه وحيد دستجردي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در همايش روز جهاني بدون دخانيات: “هر وعده قليان معادل 70 تا 100 نخ سيگار است.”

اين روزها مشتريان قليان بيشتر از سيگار شده است و افزايش مصرف اين ماده دخاني در ميان جوانان و نوجوانان نگران‌كننده است.


پيش از اين قليان فقط در قهوه‌خانه‌هاي سنتي عرضه مي‌شد و فقط قشر خاصي از آن استفاده مي‌كردند اما در حال حاضر در بيشتر اماكن تفريحي قليان به راحتي يافت مي‌شود و بسياري از جوانان به بهانه تفريح و سرگرمي مشتريان ثابت آن هستند…

black-hookah1

در واقع مصرف قليان قبح سيگار را ندارد و برخي تصور مي‌كنند مضرات سيگار را هم ندارد، در حالي كه طبق تحقيقات سازمان جهاني بهداشت، مضرات مصرف قليان در هر وعده، معادل 100 نخ يا بيشتر سيگار است. بر اساس آخرين بررسي وزارت بهداشت كه در سال 86 انجام شد، شيوع مصرف قليان در پسران از 16 به 32 درصد و در دختران از 9/8 به 19 درصد و تجربه اوليه مصرف سيگار در سن 10 سالگي، متاسفانه به 1/36 درصد افزايش پيدا كرده است.

وزير بهداشت در همايش روز جهاني بدون دخانيات نسبت به افزايش مصرف قليان در جامعه هشدار داد و گفت: «هر وعده قليان معادل 70 تا 100 نخ سيگار است و قليان مي‌تواند باعث انتقال بيماري‌هايي مانند هپاتيت، ايدز و سل شود. دكتر دستجردي، ميزان ابتلا به سرطان‌هاي زبان، حنجره و حلق در استعمال قليان را بسيار بالا اعلام كرد.

 

يک سوم مصرف کنندگان قليان زير 25سال هستند

بر اساس قانون جامع كنترل دخانيات، توزيع قليان در اماكن عمومي ممنوع است و بايد با آن برخورد شود اما عملاَ نه خبري از برخورد و جمع‌آوري است و نه كسي به اين فكر مي‌كند كه قليان مضرتر از سيگار است.

 رييس مركز تحقيقات كنترل دخانيات دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي چند دليل را براي گرايش مردم به قليان بيان مي‌كند:

«مهم‌ترين علت گرايشghelyon0 به قليان، 30 درصد داشتن تجربه جديد به‌ وسيله مصرف‌كنندگان، تفريح، بازي، وقت‌گذراني و خوشگذراني و در باقي موارد احساس نياز يا به نوعي اعتياد به دود قليان و نيكوتين است.» آنگونه كه دكتر غلامرضا حيدري توضيح مي‌دهد، نتايج اين تحقيقات نشان داده است حدود يك سوم مصرف‌كنندگان قليان در رده سني كمتر از 25 سال قرار دارند.

در سنين بالاتر، دو علت اول تا 10 درصد باعث گرايش به قليان مي‌شود و بيش از 90 درصد افراد به دليل وابستگي و اعتياد به سمت قليان مي‌روند. او صحبت هايش را با اعلام آمار تكان‌دهنده‌اي ادامه مي‌دهد: «در دو دهه گذشته، مصرف سيگار و قليان در زنان افزايش پيدا كرده است. علاوه بر آن، متوسط سن مصرف مواد دخاني از 15 سال به 13 سال كاهش يافته است. در حالي كه دخانيات به هر شكلي زمينه را براي اعتياد به ساير مواد مخدر فراهم مي‌كنند.»

دكتر حيدري در مورد تبلیغات گمراه کننده قلیان می گوید:

 «برخي افراد تصور مي‌كنند قليان‌هاي طعم‌دار ضرر كمتري دارند، در حالي كه اين يك دروغ تبليغاتي است و مواد سرطان‌زاي اين قليان‌‌ها كم نيست.»

 

مصرف قليان در اماكن عمومي بيشتر از 2 برابر شده است

متوليان صنعت دخانيات و فروشندگان مواد دخاني تلاش مي‌كنند به اشكال مختلف، مشتريان خود را جذب كنند. هدف آنها افزايش مصرف‌ قليان در بين افراد جامعه است.

رييس فراكسيون مبارزه با دخانيات مجلس شوراي اسلامي با بيان اين مطلب، تبليغات وسيع در مورد قليان را عامل اصلي گرايش مردم به سمت اين ماده دخاني مي‌داند و مي‌گويد: «تبليغات به گونه‌اي است كه مشتريان قليان تصور مي‌كنند. چون دود آن از ‌آب عبور مي‌كند، تصفيه مي‌شود و ضرر كمتري دارد.

618istock_smokingdeathfac
از سوي ديگر قليان‌هاي ب
ا طعم‌هاي مختلف نيز دام ديگري است كه فروشندگان مواد دخاني براي مردم پهن كرده‌اند و مواد دخاني را با آلودگي و بدترين كيفيت به مردم عرضه مي‌كنند.»

دكتر اكبر زنجبرزاده با اشاره به افزايش دو برابري مصرف قليان تاكيد مي‌كند: «مصرف قليان در اماكن عمومي از دو برابر هم بيشتر شده است و مبارزه با آن به برداشتن گام‌هاي جدي نياز دارد.»

رييس فراكسيون مبارزه با دخانيات مجلس ادامه مي‌دهد: «از آنجا كه ايران عضو معاهده جهاني مبارزه با دخانيات است، مورد قضاوت جهاني قرار مي‌گيرد و در شأن كشور ما نيست كه در اجراي يك قانون 20 ماده‌اي تعلل كند.»

منبع :

http://salamatiran.com/NSite/FullStory/?Id=46262&type=2

Loading

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *