ویروس آنفولانزای خوکی همچون آنفولانزای انسانی منتقل میشود، از طریق ترشحات بینی و تراوشات تنفسی همچون آنها که از طریق سرفه شخص مبتلا می باشند. همچنین از طریق تماس مستقیم منتقل میشود، کارهایی همچون دست دادن و بوسیدن. این ویروس میتواند بین 2 تا 8 ساعت به حالت مسری بر روی سطوح بماند. ویروس اچ 1 ان 1 برخلاف ویروس آنفولانزای فصلی میتواند اثر شدیدی نیز بر سلولهای ریه بگذارد.
(بر خلاف عفونت هایی که تنها بخش بالایی سیستم تنفسی را در بر می گیرد)، این ویروس میتواند سبب بروز ذات الریه شود و در پی آن به مرگ بینجامد.
علائم بیماری:
نشانه های معمول عبارتند از:
تب ناگهانی (دمای بالای بدن که به 38 درجه سانتی گراد یا 100.4 درجه فارنهایت یا بیشتر میرسد)، سرفه ناگهانی
از دیگر نشانه ها عبارتند از:
سردرد، خستگی، لرز کردن، درد ماهیچه، درد دست و پا یا مفاصل، اسهال یا اختلال مزاج، گلو درد، آبریزش بینی، عطسه، کم شدن اشتها
آنفولانزای خوکی چطور بوجود آمد؟
دانشمندان، تبار ژنی این ویروس را بررسی کردند و دریافتند که آنفولانزای کنونی به ویروسی خوکی به نام H3N2 باز می گردد که اولین بار 10 سال پیش در یک دامداری خوک در آمریکا یافت شد، که به میزان هشدار دهنده ای گسترش و جهش یافته بود. متخصصان در آن زمان گزارش کردند که ویروس H3N2 ژن جدیدی از پرندگان و انسانها دریافت کرده و میتواند ویروسی دوگانه تولید کند و هشدار دادند که این ویروس شاید روزی انسانها را نیز مبتلا نماید و یک بیماری همه گیر جهانی ایجاد کند. در نهایت ویروس H3N2 با ویروسهای آنفولانزای خوکی آسیایی اروپایی ترکیب شد و آنفولانزای خوکی سه گانه (ترکیبی از ویروس انسان، خوک و پرنده) ایجاد کرد که امروزه به این شکل انسانها را مبتلا نموده است. این ژن های جدید، ویروس آنفولانزای خوکی را قادر میسازد که در دامداریهای خوک سریع بازتولید شود و گسترش یابد. تحقیقی از دکتر الیور پایباس از بخش جانورشناسی دانشگاه اکسفورد نشان میدهد که انتقال خوکهای زنده از اروپا- آسیا (اروسیا) به آمریکای شمالی موجب ترکیب انواع مختلف ویروسهای آنفولانزا شده است.
سازمان بهداشت جهانی (دابلیو اچ او) هشدار داده که دولتها باید برای مبارزه طولانی مدت با بیماری آنفولانزای خوکی آماده باشند، همچنین مدیر کل این سازمان، مارگارت چان گفت که این ویروس میتواند با ترکیب با H5N1 (ویروس آنفولانزای مرغی که اینک در میان ماکیان وجود دارد) به شکل ویروسی کشنده در آید.
هم اینک دانشمندان دریافتند که روش هایی که برای تولید مواد غذایی ما به کار می رود، در شیوع بیماری آنفولانزای خوکی نقش بزرگی دارد. دامداریهای صنعتی که هزاران حیوان را به صورت فشرده در مکان هایی تنگ و غیر بهداشتی نگه میدارند، جایی که حیوانات بر فضولات خود می ایستند و امکان حرکت ندارند، موجب میشوند بیماریها پیش از انتقال به انسانها، به سرعت از خوکی به خوکی دیگر سرایت کنند.
یک دامداری صنعتی میتواند سالانه 1.6 میلیون تن کود تولید کند که اینها به صورت هرزآبها، به نهرها، رودها و دریاچه ها می ریزند و منابع آب محلی را آلوده می سازد. این میزان آلودگی از آلودگی شهر هوستون، تگزاس بیشتر است! رسیدگی به این میزان زیاد فاضلاب با تجهیزاتی همچون خطوط فاضلاب های انسانی، به هزینه زیادی نیاز دارد و از همین رو بسیاری از دامداران خوک ترجیح میدهند که فاضلاب های خود را به دریاچه های کم عمق بزرگی بریزند که به دریا راه دارد. برخی از دامداریهای صنعتی این فاضلابها را در هوا پخش میکنند که به طور معمول بر زمینهای کشت محصول برای خوکها پاشیده میشود؛ البته اغلب این فاضلابها آنقدر زیاد است که زمین نمی تواند همه را جذب کند. ذرات کود پاشیده شده بر زمین، دارای ویروسهای کشنده ای همچون ای کولای و سالمونلا می باشد که بعدها در گوجه، اسفناج، فلفل و دیگر محصولات یافت شده اند.
برای محافظت از خوکها در مقابل بیماری، صاحبان دامداریهای صنعتی، مقدار زیادی آنتی بیوتیک به آنها میدهند که موجب میشود میکروب های بیماریزا در مقابل آنتی بیوتیک مقاوم شوند. در واقع حدود % 70 از آنتی بیوتیکها و داروهای مرتبط دیگر که در آمریکا تولید میشوند، به دامها داده میشوند. نتیجه این میشود که کارگران دامداریها در اروپا و آمریکا شمالی، نسبت به ابتلا به بیماریهای همچون MRSA مستعدتر هستند و در برابر ویروس هایی همچون ای کولای، سالمونلا و آنفولانزای خوکی، مقاومت دارویی بیشتری دارند که این امر میتواند بسیار کشنده باشد، زیرا به محض اینکه فرد به بیماری مقاوم در برابر آنتی بیوتیک مبتلا شود، دیگر به ندرت میتوان آنتی بیوتیکی برای مقابله با بیماری او یافت. به عنوان مثال در آزمایشی که محققان دانشگاه آیوا انجام دادند، معلوم شد که افرادی که با حیوانات کار می کنند، 50 برابر بیشتر از دیگران به بیماریهای تنفسی و ویروسی ناشی از حیوانات آن محل مبتلا میشوند.
بیماری همه گیر سال 1918
بدترین بیماری کشنده در تاریخ بشر ، ناشی از ویروس آنفولانزای مرغی یا H1N1 بود که از گونه پرندگان به انسانها منتقل شد و بیش از 500 میلیون نفر (بیش از یک چهارم جمعیت آن زمان) را مبتلا کرد و در سال 1918 آنچنان گسترش یافت که 50 تا 100 میلیون نفر را کشت. هیچ بیماری، جنگ یا قحطی، هرگز در چنین مدت کوتاهی، این همه انسان را نکشت. سپس این ویروس دوباره به خوکها منتقل شد و از آن به بعد همچنان در بین خوکها در گردش است و جهش می یابد.
بی توجهی به هشدارها
در سال 2003، انجمن بهداشت عمومی، بزرگترین و قدیمی ترین انجمن عمومی متشکل از دست اندرکاران امور بهداشتی در جهان، توقف فوری دامداری های صنعتی را خواستار شد. در سال 2005، سازمان ملل دولتها، مسئولان امور و آژانس های بین المللی را ملزم کرد که نقش بسیار بیشتری در مبارزه با اقدامات دامداریهای صنعتی ایفا نمایند که بنا بر گفته این سازمان، دامداریهای صنعتی و تجارت حیوانات، شرایطی مناسب برای گسترش ویروس آنفولانزا، جهش و تبدیل آن به نوعی خطرناک تر ایفا میکنند. در آوریل سال 2008، پس از 2.5 سال بررسی، “کمیسیون پیو” در آمریکا در مورد تولید دام در دامداریهای صنعتی، در گزارش خود با اطمینان چنین نتیجه گیری کرد که شرایط دامداریهای صنعتی برای سلامت عمومی مردم “غیر قابل قبول” و خطرناک است.
آیا دامداریهای صنعتی، فجایع دیگری را نیز سبب میشوند؟
آنفولانزای خوکی تنها بیماری انسانی کشنده نیست که از دامداریهای صنعتی بوجود آمده است. بیماری جنون گاوی نیز بسیاری را از انسانها را کشت، چرا که حیوانات گیاهخواری همچون گاو و گوسفند را با خوراندن ضایعات باقی مانده از کشتار، خون و کود دیگر حیواناتی از نوع خودشان، به همنوع خوار تبدیل میکردند. در سال 2005، چین بزرگترین و مهلک ترین بیماری را تجربه کرد که ناشی از نوعی پاتوژن خوکی به نام Strep suis بود. این بیماری در افرادی که با محصولات خوکی سر و کار داشتند، مننژیت و ناشنوایی ایجاد می کرد. دامداریهای خوک در مالزی نیز یکی از کشنده ترین بیماری ها را موجب شدند که از ویروس Nipa پدید آمده بود. این بیماری واگیردار تنفسی موجب عفونت های مغزی عود کننده میشود و % 40 از افراد مبتلا را می کشد در جولای سال 2009، ویروس Ebola در خوکهای فیلیپین شناسایی شد. خطر ویروس آنفولانزای خوکی این است که تغییر میکند، جهش می یابد و دوباره با قدرت عفونت زایی بیشتر، به انسانها باز می گردد.
بیماری های انسانی با منشاء حیوانی
بر اساس گفته سازمان بهداشت جهانی حیوانات، % 60 از پاتوژن های بیماری زا و % 75 از بیماریهایی که اخیراً پدیدار شده همچون TB، منشاء حیوانی دارند. بیماری هایی که از حیوانات به انسانها منتقل میشوند، بیماریهای “حیوانی” نامیده میشوند. همه بخشهای مرتبط با گوشت، ماکیان، تخم مرغ و محصولات لبنی ( به عنوان مثال انتقال گوشت و فرآیندهای تولید آن، پرورش حیوانات، امور مربوط به رسیدگی به کودها) به آلودگی غذایی و بیماری های حیوانی منجر میشود. در آمریکا، سالانه حدود 73 هزار بیماری از “ای کولای” ناشی میشود که بالغ بر 2 هزار نفر را بستری میکند، موجب مرگ 60 نفر میشود و سالانه حدود 405 میلیون دلار هزینه در بر دارد. مصرف غذا و آب آلوده به فضولات حیوانی، منبع اصلی عفونت در انسان است.
بخش تغذیه “Food Matteers“، روزنامه “UN Cabinet“، چنین بیان میدارد که مرگهای ناشی از ویروس “لیستریا” رو به افزایش است و آلودگی گوشت، چالشی مداوم و تهدیدی خطرناک برای انتقال بیماری از حیوانات به انسانهاست.
هزینه های یک بیماری جهانگیر
بانک جهانی در سال 2008 تخمین زد که بیماری همه گیر آنفولانزای خوکی میتواند در سراسر جهان، 3 تریلیون دلار هزینه داشته باشد. مرگ بیش از 70 میلیون نفر در سراسر جهان به خاطر این بیماری، % 5 از (GDP) تولید ناخالص جهانی را کاهش می دهد.
کمیته پزشکان برای پزشکی مسئولانه در آمریکا از رهبران خواست تا دامداریهای خوک را تعطیل کنند و اظهار داشت که از هر 3 خوک، یکی از آنها دارای ویروس آنفولانزاست. این کمیته بیان داشت که اینک وقت آن رسیده تا همگان به این حقیقت واقف شوند که روش پروش حیوانات توسط ما، فرصتی است تا ویروسها و بیماریها، جامعه جهانی را مبتلا کنند و میلیونها انسان را به هلاکت رسانند.
روشهای پیشگیری
مکرراً دستهای خود را بشویید: از صابون های ضد باکتری استفاده کنید و هنگامی که آب و صابون در دسترس شما نیست، از محلولهای شستو دهنده حاوی الکل استفاده نمایید.
وقتی بیرون می روید، از ماسک استفاده کنید: از انواع ماسکهای جراحی یا تنفسی. برای محافظت دیگران همواره در دستمال عطسه یا سرفه کنید.
تا زمانیکه دست هایتان را نشسته اید، از مالیدن آن به چشم، بینی و دهانتان پرهیز کنید.
از ارتباط نزدیک با افراد مبتلا اجتناب کنید، در چند قدمی آنها بایستید و از تماس فیزیکی با آنها بپرهیزید.
سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید: بدن خود را قوی نگه دارید، تغذیه مناسب بخورید و آماده مقابله با عفونت باشید. از غلات خالص، سبزیجات رنگارنگ و میوه های سرشار از ویتامین استفاده کنید.
آب بدن خود را حفظ کنید: روزانه 8 تا 10 لیوان آب بنوشید تا مواد سمی از بدن شما خارج شوند، بدن تان به اندازه کافی مرطوب بماند و در سینوس های شما، مخاط تولید گردد.
فعالیت فیزیکی کنید: تمرینات ورزشی متعادل با افزایش گردش خون و اکسیژن رسانی به بدن، از سیستم ایمنی بدن شما حفاظت میکند.
از نوشیدن الکل بپرهیزید: الکل علاوه بر اینکه موجب افسردگی میشود، سیستم ایمنی شما را ضعیف میکند و مقاومت بدن تان در برابر بیماریهای ویروسی همچون آنفولانزای خوکی، پایین می آید.
وقتی در هواپیما هستید، دستمالی مرطوب آغشته به مواد ضد باکتر یا یک اسپری کوچک ضد باکتری با خود داشته باشید. مرتب دستهایتان را بشویید. همچنین سعی نمایید از تماس دستهای خود با گوشها، بینی و دهان تان جلوگیری کنید.
به حد کافی بخوابید تا سیستم ایمنی بدن شما تقویت شود.
ارتباط بین سلامتی و رژیم گیاهخواری
اینک می دانیم که چطور آنفولانزای خوکی، در دامداریهای صنعتی آلوده و شلوغ ریشه دارد. به منظور پیشگیری از شیوع چنین بیماری هایی در آینده، باید در مورد آنچه می خوریم و منبع غذاهای مصرفی مان، مجدداً فکر کنیم.
وقتی “اپرا وینفری” به مدت سه هفته برای پاکسازی به رژیم وگان روی آورد، از رضایت حاصل از آن، شگفت زده شد. او چنین گفت: “وای، وای، وای! هرگز تصور نمی کردم غذاهای بدون گوشت اینقدر رضایت بخش باشند. صادقانه بگویم که هر وعده، مایه شگفتی و شادی من بود.”
تحقیقات پزشکی روزافزون حاکی از ارتباط روش زندگی سالم و رژیم غذایی گیاهی است.
وقتی به بیماری ها می نگریم، در می یابیم که بزرگترین قاتلان جهان امروز ما بیماریهایی همچون بیماری های قلبی و عروقی، سرطان و دیابت هستند. سازمان بهداشت جهانی گزارش میدهد که بیماریهای قلبی و عروقی عامل حدود نیمی از مرگهای ناشی از بیماری های مزمن هستند. چاقی و دیابت نیز رو به افزایش هستند که اینک در کودکان نیز مشاهده میشوند. در واقع، پس از استعمال دخانیات، چاقی دومین عامل کشنده ای است که خود فرد، مسبب آن است. تحقیقاتی از پزشکانی نظیر دکتر نیل برنارد، دکتر گابریل کوسنز، دکتر جان مک دوگال و دکتر کالدول اسلستاین آشکار ساخت که برای معکوس کردن روند این بیماریها و حتی درمان آن، میتوان از رژیم غذایی وگان استفاده کرد. مقاله سال 2007 در مجله پزشکی برجسته ” The Lancet” با عنوان ” غذا، دام، تولیدات، انرژی، تغییرات اقلیمی و سلامت” چنین بیان داشت که مدارک علمی مستدلی دال بر این امر وجود دارد که سبزیجات و میوه ها در مقابل این بیماری ها از ما حفاظت میکنند، در حالیکه مصرف فزاینده گوشت در سراسر جهان که عامل یک پنجم از آلاینده های گازهای گلخانه ای در سراسر جهان است، تغییرات اقلیمی را شدت می بخشد، مستقیماً بر شیوع بیماریها نقش دارد و برای سلامت ما خطرناک می باشد.
صندوق جهانی تحقیقات سرطانی در گزارش سال 2007 خود، کاهش مصرف گوشت های قرمز و گوشتهای فرآیندی را پیشنهاد کرد و اظهار داشت که این گوشتها عامل اصلی سرطان روده هستند. در اوت سال 2009، این مرکز والدین را ملزم کرد تا در ظرف نهار کودکان خود، گوشت نگذارند چرا که بر این باور بود به این شکل، عادات بد غذایی در کودکان شکل می گیرد. گزارش آنها با مدارک علمی بیان میداشت که گوشتهای فرآیندی، خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهد و به عمل آورنده ها، نمک و مواد افزودنی موجود در گوشت، موادی سرطانزا تولید میکند. لیزا کونای، رئیس بخش آموزش صندوق جهانی تحقیقات سرطانی، در مصاحبه ای با ” BBC News” پیشنهاد کرد که بهترین روش برای بزرگسالان و کودکان، توقف کامل مصرف گوشتهای سرطان زاست.
رژیم وگان به این خاطر از رژیم گیاهخواری سالم تر است که خطرات ناشی از مصرف محصولات لبنی را نیز شامل نمی شود. محصولات لبنی حاوی چربی های اشباع شده و کلسترول می باشند. تحقیقی در سال 2007 که بر بزرگسالان 60 سال یا مسن تر انجام شد و در مجله امریکای ” تغذیه درمانی” منتشر شد، کشف کرد که رژیمی با محصولات لبنی زیاد، احتمال بروز سرطان را تا % 300 افزایش میدهد. کلسیم موجود در سبزیجات برگدار سبز بهتر از کلسیم موجود در لبنیات، جذب بدن میشود. یک فنجان کلم یا شلغم تازه، 2 بسته جو پخته، دو سوم فنجان توفو یا بروکلی، هر کدام به اندازه یک فنجان شیر گاو، کلسیم دارد.
بر اساس گفته دکتر کمپبل، نویسنده کتاب “تحقیق چینی”: افرای که بیشتر از غذاهای حیوانی استفاده میکنند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های مزمن هستند…. افرادی که بیشتر غذاهای گیاهی میخورند، سالم ترین افراد هستند و به بیماری مزمن دچار نمی شوند.
انجمن تغذیه آمریکا اخیراً ( در جولای 2009) بیان داشت: “رژیم های گیاهخواری که شامل رژیم وگان نیز میشود، سالم و به اندازه کافی مغذی اند و در پیشگیری و درمان بیماریهای خاص سودمند هستند و در همه دوران های خاص زندگی اعم از بارداری، شیردهی، نوزادی، کودکی و نوجوانی و همچنین برای ورزشکاران، مناسب می باشند.”
منابع:
http://www.hsus.org/farm/news/ournews/qa_on_swine_flu_050209.html
http://www.wired.com/wiredscience/2009/05/swineflufarm/
http://www.suprememastertelevision.com/swine-flu/
http://www.hsus.org/farm/news/ournews/swine_flu_virus_origin_1998_042909.html
http://www.hsus.org/farm/resources/research/pubhealth/risks_livestock_transport.html