vegan_workshop

گزارش جلسه پرسش و پاسخ کارگاه آشنایی با گیاهخواری با حضور دکتر صالحی

vegan_workshop

کارگاه آشنایی با تغذیه گیاهی با حضور دکتر صالحی (یک گیاهخوار) و جمعی از علاقه مندان در روزهای پنجشنبه و جمعه 6 و 7 مرداد ماه در فرهنگسرای سرو واقع در خیابان ولیعصر بالاتر از پارک ساعی در فضایی بسیار مشتاق و صمیمی برگزار شد. گروه سنی و اقشار متفاوتی که در جمع حاضرین به چشم می خورد اعم از پیر و جوان، زن و مرد، دانشجو، کارمند، خانه دار و …. همگی با هدف مشترک یافتن راز سلامتی و به روز کردن اطلاعات خود در این رابطه گرد هم آمده بودند، که این نویدی است از بوجود آمدن موج فرهنگی زیبا و ارزشمند در جامعه، چیزی که تا همین امروز عمیقا فقدان آن را حس می کنیم، نبود فرهنگ سلامتی در جامعه، که دکتر صالحی مفصلا در این رابطه توضیح دادند.

دکتر موسی صالحی، دکترای تغذیه، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز و عضو هیئت علمی دانشکده ی بهداشت و تغذیه، با معرفی جدیدترین کتاب خود به نام سلامت انسان، نجات زمین- با مقدمه ای بر گیاهخواری در این سمینار شرکت داشتند و در ابتدا نام این کارگاه را با عنوان کارگاه سلامتی مطرح نمودند که البته برای بازشدن موضوع، سلامتی را در سه شاخه ی اصلی آرامش، ورزش و خورش (معادل فارسی تغذیه) توضیح دادند.

Dr_Salehi

Dr._Salehi 

ایشان در مورد فرهنگسازی سلامتی در جامعه ی ایرانی بسیار تاکید داشتند، و معتقد بودند که متاسفانه سلامتی در زندگی امروز هموطنانمان در پایین ترین جایگاه ممکن قرار گرفته است، همانطور که کمترین وقت را برای ورزش و کمترین ارزش را برای آرامش خود قائل هستیم و در مورد نحوه ی خوردن خود هم با بی تفاوتی و بسیار سلیقه ای و به دور از اصول منطقی و علمی رفتار می کنیم و برای کوچکترین مسائل سلامتی خود را به خطر می اندازیم. ایشان معتقد بودند که تا زمانی که این سه شرط همزمان با هم فراهم نشود هیچگاه به سلانتی کامل دست نخواهیم یافت و هیچ موضوعی ارزش جر و بحث کردن و برهم زدن آرامش را ندارد چرا که برهم خوردن آرامش برابر با از بین رفتن سلامتی است و در مورد ورزش هم متذکر شدند که هر شخصی باید سن خود را از عدد 220 کم کند تا میزان حداکثر ضربان قلب خود را به دست بیاورد و برای اینکه رسوبات معمول شریان های خونی از بین برود باید روزی  2بار با ورزش، ضربان قلب خود را به 120 برسانیم تا با این افزایش سریع در جریان خون، رگهای باز داشته باشیم و از طرف دیگر هم، با تنفسی صحیح ریه ای همیشه آماده برای مواقع لزوم داشته باشیم چراکه یکی از عوامل اصلی سکته ی قلبی عدم همکاری ریه با قلب و عدم توانایی ریه در برآورده کردن اکسیژن موزد نیاز خون است. بنابراین همواره باید قلب و ریه ای سالم و آماده داشته باشیم.

highres_fruits

نکته ی حائز اهمیتی که دکتر صالحی در این کارگاه یادآور شدند، این بود که امروزه تمامی متخصصین تغذیه در سراسر دنیا در 95% سبد غذایی به تفاهم رسیدند، و همگی معتقدند که این 95% باید از منابع گیاهی تامین شود، از جمله 65% کربوهیدراتها، 25% چربی ها و  در مورد  15%  باقی مانده که در مورد پروتئین ها است تا  10%  آن را همگی متفق القول هستند که باید از منبع گیاهی باشد و تنها اختلاف بر سر 5% باقی مانده است که بسیار زیبا در مقدمه ی کتابشان این مسئله را حل کردند که چرا 5% باقی مانده هم باید از منبع گیاهی تامین شود.

ایشان در کتابشان به مطالب مهمی اشاره کرده اند که سرفصل های آن عبارتند از:

1-     بوم شناسی و گرمایش زمین

2-     تعریف گیاهخواری

3-     تاریخچه ی گیاهخواری

4-     سفر به دنیای گوشت

5-      آیا نیاز بدن، بدون گوشت تامین می شود؟ ( در این فصل ابتدا نیازهای بدن به مواد معدنی و ویتامین ها توضیح داده شده و بعد چگونگی تامین آنها از منابع گیاهی کاملا باز شده است.)

6-      مهمانان ناخوانده (در مورد بیماری هایی که در صورت بی دقتی احتمال ابتلا به آنها وجود دارد، توضیح داده شده است.)

7-     یک برنامه ی غذایی بدون گوشت

8-      همزیستی با گوشت خواران ( در این فصل تاکید شده که نباید با گیاهخوار شدن مسلک و طریقت جدیدی راه بیفتد که منجر به تفرقه و نزاع بین اقوام با عقاید گوناگون پیش بیاید و باید برای تمامی افراد و حق انتخابشان احترام قائل شد)

9-      کودکان و گیاهخواری (در این فصل ابهامات موجود در مورد تناقض بین رشد کودک با گیاهخوار بودن را برطرف کرده و کاملا الزام وجود آن شرح داده شده است.)

10-  درمان چاقی با گیاهخواری

11-  دیابت و گیاهخواری

12–    گیاه درمانی ( در این فصل در مورد گیاهان دارویی و چگونگی نحوه ی استفاده از آنها شرح داده شده است.)

در مقدمه ی کتاب دکتر صالحی می خوانیم: “بعضی از افراد بسادگی گیاهخوار می شوند، زیرا از جویدن و خوردن گوشت لذت نمی برند اما برای بسیاری از افراد، گیاهخواری پاسخی مناسب برای حل بخشی از مشکلاتی است که امروزه گریبانگیر جامعه ی بشری گردیده است. تعهد انسان نسبت به محیط زیست، رعایت مسائل اخلاقی و در نظر گرفتن دیدگاه های اقتصادی از جمله عواملی است که بسیاری از انسانها را علاقمند به زندگی گیاهخواری نموده است.

گیاهخواران معتقدند که اگرچه انسان می تواند گوشت بخورد و آن را هضم کند اما به دلایلی باید از خوردن آن پرهیز کند. آنها معتقدند که روده های انسان همانند روده های گیاهخواران دراز است . طول روده های ما روی هم رفته 5/8 متر است. روده ی کوچک چندبار در خود پیچیده است و جدار آن ناصاف و موج دار می باشد. بدلیل آنکه روده های ما طولانی تر از روده های گوشتخواران است، گوشتی که می خوریم، زمانی طولانی تر در روده هایمان می ماند و در نتیجه فاسد شده و مواد سمی تولید می کند. این سموم موجب سرطان روده ی بزرگ و افزایش کار جگر می شود که مسئول تصفیه ی خون و متابولیسم کلی بدن می باشد و این نیز موجب سیروز کبد و حتی سرطانی شدن آن خواهد شد. گوشت دارای مقدار فراوانی اسید اوریک و پروتئین اوروکیناز می باشد که باعث افزایش فشار کار کلیه شده و می تواند باعث تحلیل رفتن کار کلیه گردد. در نیم کیلو گوشت،  14 گرم پروتئین اروکیناز وجود دارد. اگر سلولهای زنده در اسیداوریک مایع قرار داده شوند، خاصیت متابولیکی خود را از دست می دهند، بعلاوه گوشت فاقد سلولز و یا فیبر است و این فقدان می تواند به سادگی موجب یبوست گردد و می دانیم که یبوست خود می تواند باعث بیماریهایی همچون بواسیر و سرطان گردد.

dairyso_no_to_red_meat salad

کلسترول و چربی اشباع شده در گوشت موجب ناهنجاری های قلبی می شوند که در حال حاضر، عامل اصلی مرگ و میر می باشد.

دومین عامل مهم مرگ و میر، سرطان است. آزمایشهای انجام شده نشان داده اند که پختن و کباب کردن گوشت، نوعی ماده شیمیایی به نام “نتیل کولان ترن” در آن تولید می کند  که خود ماده ی سرطان زای قوی است. از طرفی دیگر، اگر گوشت مصرفی ما از حیوانات بیمار تهیه شود، احتمال آنکه ما هم به آن بیماری دچار شویم بسیار است .

جدا از تمام این صحبتها عده ای فکر می کنند گوشتی که در اختیار ما قرار می گیرد بدلیل کنترل در کشتارگاهها سالم و بی خطر است، باید بدانیم که تعداد کشتار آنچنان بالاست که آزمایش تک تک گوشت ها عملا غیر ممکن است. بعبارتی کنترل سرطانی بودن تکه ای از گوشت نیز ممکن نیست چه برسد به کنترل گوشت همه ی دام ها! در کشتارگاهها صرفا عضو مبتلا به بیماری را جدا کرده و قسمتهای باقی مانده را بفروش می رسانند، و دلایل بسیار دیگر که در حوصله ی این بحث نمی گنجد.

veg_workshop

اما عامل بسیار مهمی که انسان را از دیگر موجودات متمایز می سازد مغز بزرگ و پیچیده ی اوست که به او قدرت انتخاب می دهد و او برخلاف موجودات دیگر که مجبورند بر اساس فطرتشان در طول زندگی از یک رژیم غذایی خاص پیروی کنند، قدرت انتخاب دارد، انتخابی که به او اجازه می دهد از میان غذاهای رنگارنگ و متنوع، غذایی را بر اساس علم، اخلاق و سلامتی انتخاب کند و زندگی خود را بر اساس آن زیباتر سازد.

و همین طور در آخر اضافه می کنند که: محصولات حیوانی امروزه به یک فاجعه ی زیست محیطی تبدیل شده اند. چرا که پرورش حیوانات برای گوشت آنها پیامدهایی مانند تخریب جنگلهای استوایی، افزایش گرمایش جهانی، آلودگی آب، کمبود آب، سوء استفاده از منابع انرژی، بیان زایی و گرسنگی را در جهان به همراه دارد، پس بیایید برای سلامتی خود  و جهان کاری کنیم.

workshop_book

در آخر هم سوالات متعددی از ایشان پرسیده شد که در کمال صبر پاسخ جامع و کافی به آنها داده شد و برای اطلاع از سوالات پرسیده شده و همچنین ارتباط با دکتر صالحی هم سایت و ایملهای زیر معرفی گردید:

Book

moosasalehi@yahoo.com

elhami.2008@gmail.com

www.saboos.org

Loading

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *