سرطان پروستات از عوامل مهم مرگ و میر است. اما لزومی ندارد اینطور باشد، زیرا اگر از جهانیان درس بگیریم و از افراد مختلفی با انواع رژیم ها، به این سر نخ می رسیم که چطور می توانیم احتمال وقوع این سرطان در زندگی مان را کاهش دهیم.
افراد مشهور در زمینه پزشکی در مورد ارتباط رژیم غذایی و سرطان پروستات می گویند که در سالهای اخیر به ویژه در کشورهای توسعه یافته به نوعی همه گیر شده است.
سرطان پروستات چهارمین بیماری از نوع غدد بدخیم در میان مردان است که سالانه ۴۰۰ هزار مورد جدید بر آن افزوده می شود. مدارک علمی جدید نشان می دهد که رژیم غذایی نقش مهمی در پیدایش، پیشرفت و مهلک بودن سرطان پروستات دارد و خطر فزاینده مصرف گوشت، محصولات لبنی و چربی بر ایجاد این بیماری آشکار شده است.
دکتر ساکز: یک پروژه هست که به اثرات رژیم گیاهخواری در مردان مبتلا به سرطان پروستات نگاه می کند که با وجود عمل جراحی و دیگر درمان های اولیه، سرطان آنها بازگشته است و این مردان در خطر هستند.
آن دسته از مردان که در آنها سرطان پروستات باز می گردد، به شدت در معرض خطر مرگ از این بیماری و انتقال آن به دیگر اعضای بدن هستند. اعضایی دورتر از پروستات و این می تواند بسیار دردناک باشد و نشانه های دیگری ایجاد کند و به مرگ زودهنگام بینجامد.
لذا متأسفانه وقتی درمان اولیه انجام شد و ناموفق از آب در آمد، هیچ روش درمانی خوب، مؤثر و شفابخشی برای این افراد وجود ندارد و بهترین کار این است که سعی کنیم با چیزهایی نظیر هورمون تراپی، زندگی شان را طولانی تر کنیم و دردشان را تسکین دهیم. اما مسلم است که باید در کل این برنامه تجدید نظر صورت گیرد. این بیماری در بسیاری از مردها در حال شکل گیری است، به ویژه با افزایش سن. چراکه این بیماری اغلب در افراد مسن روی می دهد. لذا یکی از چیزهایی که به آن نگاه می کنیم نقش بسیار مهم رژیم غذایی است، نه فقط در ایجاد سرطان، بلکه در گسترش آن، حتی پس از وقتی که فرد به آن مبتلا شده است.
به گفته بسیاری از متخصصان، رژیم غذایی و روش زندگی نقش مهمی در سرطان رو به رشد پروستات دارند.
دکتر ساکز : اگر به اطراف جهان نگاه کنید، در میزان مبتلایان به این سرطان تفاوت زیادی وجود دارد. اگر شما ایالات متحده آمریکا را با مثلاً چین مقایسه کنید، می بینید که در آمریکا بین ۸۰ و شاید ۱۰۰ درصد مبتلایان بیشتری وجود دارد.
وقتی مردم کشورهای آسیایی نظیر چین یا ژاپن را مورد بررسی قرار می دهیم، آن دسته که به آمریکا مهاجرت کرده اند، میزان مبتلایان به این سرطان در بین آنها برابر با آمریکاست. این نشان می دهد که بین آسیایی های مهاجر به آمریکا و آنها که در کشورشان هستند، از نظر ژنتیکی تفاوتی نیست، بلکه در محیط آنها چیزی تغییر کرده که با کشورهای خودشان تفاوت داشته است. وقتی به آن نگاه می کنیم و در مورد شیوع بیماری و دیگر چیزها تحقیق می کنیم، معمولاً به نکاتی راجع به رژیم غذایی پی می بریم.
شاید این نکات به دیگر مسائل رفتاری نیز مرتبط باشد. مثلاً عدم تحرک یا عوامل روانی و اضطراب، اما مهمتر از همه، رژیم غذایی است.
دکتر اریک سلیویچ: در تحقیقی در مورد ۳۴ هزار عضو کلیسای ادونتیست، مشاهده شد کسانی که گوشت می خورند ۸۸ % احتمال مبتلا شدن به سرطان رودۀ بزرگ و۵۴ % احتمال مبتلا شدن به سرطان پروستات را دارند.
این دو مهمترین آنها بودند. همچنین تحقیقات علمی از ارتباطی قوی میان مصرف شیر، پنیر و دیگر محصولات لبنی و خطر ابتلا به سرطان پروستات می گویند.
در کشورهایی نظیر تایلند، ژاپن و چین که مردهای آنها هیچ شیر یا محصولات لبنی استفاده نمی کنند، میزان ابتلا به سرطان پروستات به طور قابل توجهی پایین تر از کشورهای فنلاند، سوئد و سوئیس است که مصرف ممحصولات لبنی در آنها زیاد است.
تحقیقی شامل ۴۸ هزار نفر از دست اندرکاران در زمینه ی پزشکی که در دانشگاه هاروارد آمریکا انجام شد، نشان داد که شرکت کنندگانی که روزانه بیش از ۲ لیوان شیر مصرف می کنند نسبت به کسانی که اصلاً محصولات لبنی نمی خورند، % ۶۰ بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند.
مصرف محصولات لبنی نه فقط با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات بلکه با خطر مرگ در اثر آن نیز ارتباط دارد.
برخی از سرطان های خاصی که امروز در جهان می بینیم، سرطان سینه در زن ها و سرطان پروستات در مردها می باشد. آنچه یافت شده، این است که وقتی شخصی مقدار زیادی کازئینات یا پروتئین لبنی که در محصولات لبنی یافت می شود، استفاده کند. بر اساس مصرف این پروتئین که بسیار ناپایدار است، در معرض ابتلا به سرطان سینه و همچنین سرطان پروستات قرار می گیرد. لذا ما واقعاً باید به مقدار مصرف کازئینات یا پروتئین لبنی، توجه کنیم و سعی کنیم که مصرف این پروتیئن را کم کرده یا کاملاً آن را حذف کنیم. به ویژه اگر در خانواده مان سابقه ابتلا به سرطان سینه یا سرطان پروستات وجود دارد.
در بریتانیا، محققان از دانشگاه اکسفورد دریافتند که مردانی که رژیم وگان (کاملا گیاهی) دارند، سطح فاکتور رشد مشابه انسولین یا (آی جی اف) آنها، ۹ درصد پایین تر از مردانی است که محصولات حیوانی مصرف می کنند. آی جی اف ۱، هورمون رشد است که در ایجاد سرطان پروستات نقش اساسی دارد.
دکتر جوئل فورمن : جهان مدرن به طور افراطی پروتئین مصرف می کند. گویی این مردم در مورد مصرف زیاد پروتئین شستشوی مغزی شده اند. پروتئین اضافی حتی از سفیده تخم مرغ یا محصولات گوشتی به جز گوشت های قرمز، یا حتی شیر کم چربی می تواند خطر افزایش هورمونی به نام آی جی اف ۱ یا فاکتور رشد مشابه انسولین ۱ را افزایش دهند که افزایش این هورمون به ایجاد و گسترش سرطان پروستات و سینه می انجامد.
برخی اشتباهاً بر این باورند که خوردن ماهی ایمن است. اما تحقیقی جدید به نام “تحقیقی در مورد احتمال ارتباط رژیم غذایی و سرطان پروستات در مردان ژاپنی” نشان داده که مصرف ماهی با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است. این تحقیق که در آن ۱۸۱۱۵ مرد ژاپنی شرکت داشتند، نشان داد که مردانی که ۴ بار یا بیشتر در هفته محصولات ماهی مصرف می کنند، % ۵۴ بیشتر از کسانی که در خلال زمان معین، مقدار کمتری مصرف داشتند، در معرض ابتلا به این بیماری می باشند. علاوه بر شواهدی که نشان می دهد رژیم گیاهی می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. تحقیقات نیز نشان می دهد که می تواند از وقوع این بیماری نیز جلوگیری کند.
بر اساس تحقیقات جدید از مرکز تحقیقات سرطانی فرد هاچینسون در آمریکا مردانی که در روز سه وعده یا بیشتر، غذای گیاهی می خورند، % ۴۸ کمتر از مردانی که مقدار کمتری سبزیجات مصرف می کنند، در معرض مبتلا شدن هستند.
مصرف زیاد استیك خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهد
بررسی كارشناسان سرطان كالیفرنیا نشان میدهد كه مصرف استیك پختهشده در ماهیتابه با شعله زیاد خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا 40 درصد افزایش میدهد.
مضرات گوشت قرمز بارها به طرق مختلف تاكید شده است ولی این اولین باری است كه تاثیر مستقیم گوشت قرمز بر سرطان پروستات بیان میشود. البته نحوه پخت غذا نیز بسیار موثر است و میتوان خطرات ناشی از گوشت قرمز را با رعایت اصول سلامت در هنگام طبخ به حداقل كاهش داد. تحقیقات اخیر نشان میدهد كه طبخ گوشت قرمز در دمای بالا خطر ابتلا به سرطان را تا اندازه زیادی افزایش میدهد؛ در حال حاضر خطرناكترین روش برای طبخ گوشت قرمز سرخ كردن آن در دمای بالا در تابه است. جالب است بدانید كه یكی از سمیترین مواد غذایی شناخته شده تا امروز كباب كوبیده است؛ البته باید گفت كه همبرگر نیز دست كمی از كباب كوبیده ندارد.
رژیم گیاهخواری، رژیم پیشگیری کننده از سرطان
سبزیجاتی از خانواده کلم ها، نظیر گل کلم، بروکلی، کلم فندقی و کلم برگ بیشترین اثر را دارند. گمان می رود که مواد فتوشیمیایی در سبزیجات آنزیم هایی را در بدن فعال می سازند که عوامل ایجاد سرطان را ضعیف می کنند.
دکتر جی ساتلیف : باید مقدار زیادی از غذاهای خانواده کلم بخوریم، مثلاً کلم فندقی یا کلم ناپا و هر نوع کلم دیگر، مثلاً کلم چینی بوک چوی، و دیگر انواع آنها.
مقدار زیادی میوه و سبزیجات با رنگهای مختلف بخورید. رنگ نشان از مواد مغذی دارد و این همان چیز مورد نیاز برای ما است و مقدار زیادی مواد شیمیایی حیاتی و آنتی اکسیدان در آن است. حالا کار را مفرح می کنیم. انواع غذاها را بخورید، ترکیبات خوب و متفاوتی از آنها را، چیزهای مختلف بخورید. همچنین باید از محصولات سویا استفاده کنیم. مقداری از غذاهای حاوی سویا؛ آنهایی که می تواند در کاهش سرطان به ما کمک کند.
لیست سبزیجاتی که میتواند از ایجاد سرطان پروستات جلوگیری کند، همچنان ادامه دارد. به عنوان مثال گوجه فرنگی دارای لیکوپین که یک آنتی اکسیدان قوی است، می باشد و معلوم شده که مردانی که در هفته ۲ بار گوجه فرنگی می خورند، حدود % ۲۳ کمتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند و کسانی که ۱۰ بار یا بیشتر می خورند، % ۳۵ کمتر احتمال مبتلا شدن دارند. ما شاهد هستیم که افراد زیادی در تلاش برای یافتن درمانی برای سرطان هستند.
مثلاً انجمن سرطان آمریکا پیشنهاد می کند که حداقل در روز، ۷ تا ۹ بار میوه جات و سبزیجات مصرف شود. اگر واقعاً می خواهیم خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهیم، باید آخرین تحقیقات را مورد توجه قرار دهیم. باید اساس رژیم غذایی مان را بر پروتئین های گیاهی و غذاهای گیاهی قرار دهیم تا بتوانیم خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهیم.
پس توجه کنید و حداقل 7 تا ۹ بار در روز میوه و سبزی بخورید تا به بهترین نحو بدن تان را قوی سازید چرا که در واقع رژیم گیاهی رژیم پیشگیری کننده از سرطان است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان پروستات و درمان و پیشگیری از آن می توانید به کتاب الکترونیک موجود در قسمت کتابخانه با عنوان “تغذیه و سلامت پروستات” نوشته دکتر نیل بارنارد مراجعه نمائید:
همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد متخصصان اشاره شده در مطالب بالا لطفاً از سایت های زیر دیدن نمایید
دکتر نیل برنارد – Dr. Neal Barnard
www.PCRM.org
دکتر جوئل فورمن – Dr. Joel Fuhrman
www.DrFuhrman.com
دکتر اریک سلیویچ – Dr. Eric Slywitch
www.alimentacaosemcarne.com.br
دکتر جی ساتلیف – Dr. Jay Sutliffe
www.CSC.edu