اكنون به خوبي براي پژوهشگران و نيز در سنوات اخير براي مردم عادي مسلم شده كه سياره زمين در اثر افزايش گازهاي گلخانه ای در حال گرم شدن است. آثار اين گرمايش با تغييرات جوي در قاره ها و افزايش سطح درياها و وقوع طوفانهاي پي در پي و دیگر بلایای زیست محیطیکه روز به روز بر تعداد و شدتشان افزوده می شود، در اغلب نقاط جهان مشاهده مي شود. تعداد بلایای زیست محیطی که اخیرا رخ داده بسیار است، از اینرو در اینجا فقط به برخی از مهمترین بلایای زیست محیطی اخیر می پردازیم:
زمین لرزه هفت و دو دهم ریشتری در شرق ترکیه
شمار تلفات زمین لرزه در شرق ترکیه روز جمعه به پانصد و هفتاد نفر رسید. دفتر مقابله با حوادث غیر مترقبه دولت ترکیه در پایگاه اینترنتی خود اعلام کرد بیش از دو هزار و پانصد نفر در زمین لرزه هفت و دو دهم ریشتری روز یکشنبه زخمی شدند و صد و هشتاد و هفت نفر زنده از زیر آوار نجات یافتند. شمار تلفات زمین لرزه حدود بیست نفر نسبت به آمار شب گذشته افزایش یافته است. به گزارش خبرگزاری فرانسه از ارجیش، زمین لرزه هفت و دو دهم ریشتری روز یکشنبه استان وان را در شرق ترکیه لرزاند و موجب ویرانی هشتاد ساختمان در شهر ارجیش شد.
منبع:
http://beta.iribnews.ir/VMK/Body.aspx?id=1295214
سیل پایتخت تایلند را ۳ روز تعطیل کرد
دولت تایلند از روز سه شنبه سه روز تعطیل رسمی اعلام کرد تا 12 میلیون ساکنان بانکوک بتوانند برای مبارزه با سیل خود را مجهز کنند.
فرودگاه بانکوک که تا دیروز پناهگاه سیل زدگان بود اینک به زیر آب رفته است. در اثر سیل سه ماهه تایلند 370 نفر کشته شده اند و میلیون ها نفر پس از تخریب خانه هایشان آواره و بی خانمان شده اند.
بانک مرکزی تایلند اعلام کرد هزینه خسارات به بار آمده در اثر سیل اخیر تایلند ممکن است به بیش از سه میلیارد دلار برسد. در شهر بانکوک که بیش از همه کلان شهرهای ساحلی در معرض خطر سیل قراردارد، روز سه شنبه شش محله را آب فرا گرفته بود و چند محله دیگر نیز در معرض فرورفتن به زیر آب قرار گرفتند.
در حالی که احتمال داده می شود عمق آب جاری در مرکز بانکوک به یک و نیم متر افزایش یابد نیروی دریایی ارتش برای هدایت آب رودخانه به سوی دریا به کمک آمده است. فرمانده نیروی دریایی تایلند اعلام کرد معمولا در هر ثانیه 500 متر مکعب آب رودخانه کلونگ لات پو به سوی دریا جاری است که با شناور شدن بیش از 10 کشتی در این رودخانه می توان در هر ثانیه بیش از یک هراز متر مکعب آب را در این مسیر قرار داد.
منبع:
صدها نفر در اثر سیلاب های میانمار (برمه) جان خود را از دست دادند. تا روز شنبه، ۲۲ اکتبر، یک مقام از برمه بیان داشت که پس از باران های موسمی شدید و غیر عادی در جنوب شرقی آسیا و ایجاد سیلاب های ناگهانی در منطقه ماگوی در مرکز میانمار، 58 نفر جان خود را از دست دادند و هنوز صدها نفر مفقود شدند. به گفته اخبار بی بی سی، حداقل ۲۰۰ خانه در پاکوکو در کنار رود ایراوادی، با آبها ویران شد و پلیس محلی 38 مورد تلفات در آنجا را تصدیق کرد که اکثر آنها زن بودند و ۱۵۰ نفر نیز هنوز مفقود هستند. 20 روستای دیگر نیز در اثر شکسته شدن یک سد به زیر آب رفت و زمین های زراعی نیز در آب فرو رفت.
رسانه محلی اظهار داشت جاده ها، پل ها و ساختمان ها در اثر باد و باران شدید آسیب دیده اند. در بخش سیکفیو، بیش از ۳۰ روستا تحت تأثیر قرار گرفتند، زیرا رود یاو، از رودشاخه های ایراوادی، از ساحل خود طغیان کرد و هزاران نفر را ناگزیر به فرار نمود، زیرا آبهای سیلاب تا بام های ساختمان های ۲ طبقه می رسید. در حالیکه چندین صومعه به عنوان مرکز امدادی برای کمک به سیل زدگان اختصاص داده شدند، مقامات گزارش دادند که باران در سه ماه گذشته در سال جاری، تقریباً ۲ برابر مقدار متوسط 30 سال گذشته بوده است.
منابع:
http://www.dvb.no/news/burma-floods-leave-trail-of-devastation/18321
http://www.news24.com/World/News/Dozens-missing-in-Myanmar-floods-20111021
http://www.skynews.com.au/world/article.aspx?id=676128&vId
http://reliefweb.int/node/454453
وقوع سیلاب های ناگهانی در رم، ایتالیا
سیلاب های ناشی از باران های سیلابی در رم، ایتالیا، در روز پنج شنبه، ۲۰ اکتبر جان حداقل یک نفر را گرفت و یک نفر را مفقود کرد و همچنین سبب ریشه کن شدن درختان، به زیر آب رفتن متروها و خسارت به جاده ها شد. مقامات ایتالیا گزارش دادند که بیش از ۵ هزار تماس تلفنی برای کمک دریافت کردند، زیرا خانه ها، مغازه ها و وسایل نقلیه به زیر آب رفتند و پلیس تعداد زیادی از افراد را از ساختمان های کم ارتفاع نجات داد. ترافیک سنگین نیز رفت و آمد هزاران نفر را مختل کرد و چندین پرواز به تأخیر افتاد و به والدین توصیه شد تا به خاطر تعطیل شدن مدارس، در طول روز، فرزندان شان را در خانه نگه دارند
منابع:
http://www.rte.ie/news/2011/1020/rome.html
http://www.heraldextra.com/news/world/europe/article_5738a21c-3dad-53ea-9651-70ed793eead4.html
http://www.claimsjournal.com/news/international/2011/10/21/193529.htm
ذوب سریع و بی سابقه یخهای قطب شمال و جزایر یخی کانادا
کانادا حدودا نیمی از سطح یخ قطبی خود را بخاطر ذوب بی سابقه از دست می دهد. در یک تغییر چشمگیر که گفته می شود احتمالا غیرقابل جبران است، محققان در دانشگاه کارلتون کانادا و دانشگاه اوتاوا، اخیرا گزارش کردند که پوشش های یخی قطب شمال مربوط به این کشور که هزاران سال عمر دارند، بدلیل گرمایش جهانی در ۶ سال گذشته، بصورت وخیمی کاهش یافته اند.
آنها اظهار کردند که تنها در طی تابستان ۲۰۱۱ بزرگترین صفحه یخی کانادا بنام ward hunt به دو بخش تقسیم شد، و ۳ میلیون تن یخ تبدیل به توده ای شناور شد. در این حین، صفحه یخی سرسون تقریبا کاملا ذوب شده، و جزیره یخی السمر 480 کیلومتر مربع کاهش یافته.
دکتر مولر از دانشگاه کارلتون درمورد زوال غیر منتظره چنین شگفتی های طبیعی اظهار کرد: “این توده های بینظیر و پرحجم جغرافیایی که ما آنها را جزو نقشه کانادا به حساب می آوردیم درحال ناپدید شدن هستند و دیگر باز نمی گردند.”
در قطب شمال، مقدار یخ بسیار زیادی تا به حال آب شده است که دانشمندان یک تابستان بدون یخ در ۳ تا ۶ سال آینده را پیش بینی می کنند، ممکن است اولین بار در طول یک میلیون سال باشد!
یخچال های سراسر سیاره با سرعتی بیش از حدی که محققان انتظار داشتند رو به کاهش می رود که سبب نابودی یا خشک شدن رودخانه ها و دریاچه ها می شود، بی هیچ آبی برای محصولات کشاورزی و میلیاردها نفر نیز با کمبود مواد غذایی ناشی از کمبود آب مواجه می شوند. ممکن است بپرسید، علت اصلی این صدمه و تخریب محیط زیست چیست؟ شاید شگفت انگیز باشد، علت اش صنعت زغال سنگ یا خودرو یا هواپیما یا قطار یا قایق یا کشتی نیست. علتش انتشار گاز گلخانه ای متان است که در اصل توسط صنعت دامداری تولید می شود. بنابراین، ما برای حل آن، باید سریعاً اقدام کنیم و وگان شویم.“
منابع
http://edmonton.ctv.ca/servlet/an/local/CTVNews/20110928/arctic-ice-shelves-110928/20110928/?hub=EdmontonHome
http://news.mongabay.com/2011/0928-hance_canada_shelves.html
http://www.earthweek.com/2011/ew111007/ew111007b.html