سویا، سلامتی با طلای سبز (قسمت دوم)

در قسمت دوم این مقاله:

سویا و کاهش خطر بیماریها.                                  

مقایسۀ پروتئين سويا از نظر کيفيت و کميت با پروتئين گوشت.

اگر سويا را جايگزين گوشت کنيم، دچار کمبود آهن نمي‌شويم؟

حقایقی دربارۀ مصرف گوشت.

 

سویا و کاهش خطر بیماریها:                                  

                                                               

 

  1. آنتی اکسیدان: سویا شامل ترکیباتی است که سلول ها را از رادیکال های آزاد (مولکول اکسیژن ناپایدار ) محافظت می کند اعتقاد بر این است که رادیکال آزاد مسول فرم های سرطان می باشد و از انجاییکه سویا منبع ویتامین E  است از اکسیداسیون LDL کلسترول جلوگیری می کند.

 

  1. کاهش کلسترول: در مطالعات روی بیماران، کلسترول به طور متوسط 21%در عرض سه هفته با رژیم غذایی جایگزینی سویا به جای گوشت کاهش یافت و برای کاهش سریع کلسترول استفاده از پروتین سویا سریع ترین ،ارزان ترین و موثرترین راه است .

 

  1. کاهش بیماری های قلبی: در کشورهایی که محصولات سویا را به طور مرتب در برنامه غذایی خود دارند بیماری های قلبی عروقی کمتری مشاهده می شود. سویا باعث پایین آوردن کلسترول بد یا LDL و کاهش تری گلیسیرید خون و در نتیجه کاهش بیماری های قلبی می گردد. این نظریه در سال ۱۹۹۹ در آمریکا ثابت شد و اداره بهداشت حق ترویج و تبلیغ سویا را بر روی اتیکت های غذایی به شرکت های آمریکایی واگذار کرد. در همین زمان سویا به عنوان یک رژیم مناسب برای بیماران قلبی معرفی شد.

 

  1. کاهش سرطان سینه: مطالعه وسیع در سنگاپور اظهار می کند که زنانی که سویا می خورند در معرض خطر کمتری نسبت به افرادی که نمی خورند می باشند، زنان آسیایی که در رژیم غذایی اشان به صورت عادی سویا است به میزان کمتری نسبت به زنان غربی دچار سرطان سینه می گردند. مطالعات کنفرانس بروسل در سپتامبر 1996 نشان داد که ایزو فلاوین در سویا دلیل برای این درصد پایین است .

 

5. کاهش سرطان کولون: مطالعه اخیر نشان می دهد آمریکایی هایی که دانه یا تافی سویا در رژیم غذاییشان به طور مرتب می باشد نسبت به آنها که نمی باشد به سرطان کولون کمتر مبتلا می شوند .

6. کاهش پوکی استخوان: یک مساله جدی در زنان سن بالا در ایالت آمریکا شکنندگی استخوان ران به دلیل پوکی استخوان است که در زنان ژاپنی این میزان به نصف میرسد:

مطالعات آماری نشان می دهد که مصرف سویا در خانم های یائسه از بروز پوکی استخوان در آنها جلوگیری می کند. مردان نیز از فواید سویا در این زمینه بی بهره نیستند زیرا مصرف آن استخوان ها را محکم کرده، کمبود مواد معدنی را جبران می کند و باعث کاهش بیماری آرتروز می شود..

ایزوفلاوون های(فیتواستروژن) سویا به واسطه تاثیری که روی کلسیم دارند از توده استخوانی محافظت می کنند.

 
پروتئین
سویا می تواند با کاهش کلسترول بد و تری گلسیرید از بیماری قلبی عروقی جلوگیری کند. مصرف محصولات سویا را در برنامه غذایی خود قرار دهید زیرا ایزوفلاوون های(فیتواستروژن) سویا به واسطه تاثیری که روی کلسیم دارند از توده استخوانی محافظت می کنند (فیتو استروژن ها ترکیبات گیاهی هستند که می توانند در بدن مشابه استروژن عمل کنند).

با توجه به ارزش غذایی سویا و فرآورده های آن و همچنین ارتباط آن با پوکی استخوان ،گنجاندن 2 تا 4 واحد سویا و فرآورده های آن در هفته در یک رژیم غذایی مفید است. 6-4 هفته پس از شروع مصرف سویا می توان اثر آن را مشاهده کرد (یک واحد سویا برابر با یک لیوان شیرسویا و 25 گرم برگه های بافت دار پروتئینی یا یک چهارم یک بسته 100 گرمی است).

و نیز پروتین سویا و شیر سویا بر خلاف رژیم پروتئین های حیوانی و شیر باعث دفع کلسیم از ادرار نمی شود.

 

7. رفع گر گرفتگی: نیمی از زنان منوپز در ایالات متحده از گرگرفتگی که در اثر سطح پایین استروژن می باشد شکایت می کنند در حالی که این مساله در زنان ژاپن نادر است استروژن نقش مهمی در کنترل درجه حرارت بدن دارد  و ایزو فلاوین موجود در سویا نقشی مشابه استروزن در بدن را دارد و تعدادی از محققین عقیده دارند ترکیب فیتو پروتین در سویا زنان ژاپنی را خنک تر می کند.

 

8. افزایش ایمنی بدن: پپتید دانه سویا می تواند باعث بالا رفتن سیستم ایمنی شود و به بدن در مقابله با بیماری کمک کند.

 

9. کاهش بیماری های کلیه: پروتین سویا برای کلیه مناسب تر از پروتین حیوانی است به خصوص در افرادی که کلیه اشان آسیب دیده است .

 

10. درمان دیابت: وقتی سلول ها نتوانند گلوکز مورد نیاز را بدست آورند دیابت اتفاق می افتد، به طور معمول وقتی هیدرات کربن در بدن می شکند گلوکز تولید می شود و سلول ها برای جذب گلوکز نیاز به انسولین دارند که انسولین در بدن توسط پانکراس تولید می شود، تحقیقات در مورد اثر سویا روی دیابت نشان داده است که دفع گلوکز در ادرار دیابتی هایی که سویا مصرف می کنند کاهش می یابد و فیبر قابل حل در سویا به تنظیم گلوکز کمک می کند.      

  

11. کاهش سرطان ریه: تعدادی از تحقیقات ارتباط مصرف سویا و درصد پایین سرطان ریه را تایید کرده است.

 

12. کاهش سرطان پروستات: مطالعه وسیعی در هاوایی از مردان ژاپنی، ارتباط مستقیم بین مصرف تافی سویا و درصد پایین سرطان پروستات را نشان داده است ،طبق تحقیقات ایزو فلاوین سویا می تواند عمل هورمون دهیدرو تستسترون را مهار کند (دهیدرو تستوسترون به عنوان فاکتور پیشرفت کانسر پروستات و کچلی مردان است ) این یافته مهم است چون بلوک عمل دهیدرو تستوسترون در صنعت فارماکولوژی یک استراتژی برای درمان سرطان پروستات است این خبر می تواند در رژیم غذایی مردان تافی سویا ، شیر سویا و دیگر محصولات سویا را اضافه کند . ( BBC news12April 2004)

 

13. کاهش وزن: اگر شما نگران افزایش وزن هستید و کتاب های جدید رژیمی مطالعه می کنید شما تنها نگران نیستید بلکه میلیون ها نفر از غربی ها جهت کنترل وزن به دلیل سلامتی و ظاهر مناسب در حال مشاوره هستند می توانید از سویا در رژیم غذایی خود استفاده نمایید.

14. کاهش سرطان اندمتر : زنان چینی در مقایسه با زنان غربی کمتر دچار سرطان اندومتر می شوند که ممکنه به دلیل مصرف منظم سویا در برنامه غذایی ایشان باشد یکی از علل سرطان آندومتر چاقی است چون در افراد چاق به دلیل بافت چربی استروژن طبیعی بیشتر تولید می شود و استروزن ریسک سرطان اندومتر را می تواند افزایش می دهد، برطبق مطالعات صورت گرفته ریسک این بیماری در بین  زنان شانگ های بامصرف منظم سویا 40-30% کاهش یافت این اثرمحافظتی به دلیل ایزوفلاوین در سویا می باشد که به طور رقابتی روی رسپتورهای استروزن تاثیر می گذارد.

 

 

برداشت های نادرست!

 

پروتئين سويا از نظر کيفيت و کميت با پروتئين گوشت برابر است؟

 

حبوبات و از جمله سويا از محتواي پروتئيني بالايي برخوردارند؛ به طوري که سوياي خشک پس از طبخ، چيزي حدود 50 تا 60 درصد پروتئين دارد.

وقتي سويا طبخ مي‌شود، به اين دليل که آب زيادي جذب مي‌کند، غلظت پروتئين‌اش حدود 15 تا 20 درصد کم مي‌شود که با وجود اين، باز هم پروتئين آن بسيار بالاست.

از نظر ترکيب به طور کلي پروتئين‌هاي گياهي معمولا از نظر يک يا چند اسيدآمينه ضروري محدوديت يا کمبود دارند. برخي اسيدهاي آمينه به طور طبيعي در بدن ساخته مي‌شوند و به آن دسته اسيدهاي آمينه غيرضروري گفته مي‌شود. در صورتي که بدن آنزيم‌هاي ساخت برخي از اسيدهاي آمينه را نداشته باشد، به آن دسته اسيدهاي آمينه ضروري مي‌گويند؛ پروتئين سويا از نظر اسيدآمينه متيونين که ضروري هم هست، محدوديت دارد اما جالب است که اگر ما پروتئين‌هاي گياهي مختلفي را مصرف کنيم که از نظر اسيدهاي آمينه متفاوتي محدوديت دارند مي‌توانند همديگر را تکميل کنند؛ مثلا در غلات، پروتئين موجود در نان، گندم و برنج از نظر اسيدآمينه ليزين محدوديت دارد و در نتيجه اگر غلات و حبوبات با هم مصرف شوند اسيدهاي آمينه آنها همديگر را تکميل مي‌کنند.

 علاوه بر این تحقیقات نشان داده است که مصرف گوشت و لبنیات باعث بیماریهایی چون: بیماریهای قلبی، سرطان، دیابت، چاقی، دفع کلسیم از بدن و …. می شود.

در دامپروری ها به حیوانات میزان قابل توجهی آنتی بیوتیک و هورمون هایی برای رشد سریعتر دام و طیور برای عرضه سریعتر در بازار، تزریق می شود. به علاوه در گوشت هیچ نوع فیبری وجود ندارد، مصرف پروتئين سويا از اين نظر مشکلي ايجاد نمی کند و هیچکدام از مضرات مصرف گوشت را ندارد.

به گفته دکتر “کولین کمپبل”؛ پروتئینه های گیاهی، سالمترین نوع پروتئین هستند. بنابراین پروتئین بدست آمده از گیاهان نه تنها قابل مقایسه با پروتئین های حیوانی نیست بلکه بسیار سالم تر است.

 

اگر سويا را جايگزين گوشت کنيم، دچار کمبود آهن نمي‌شويم؟

 

در رابطه با ميزان آهن بايد به اين موضوع اشاره کنم که ميزان آهن موجود در گوشت زياد بالا نيست و در حد يک يا يک‌ و هفت‌دهم يا يک ‌و هشت ‌دهم ميلي‌گرم است اما در سوياي خام، چيزي حدود 13 تا 14 ميلي‌گرم آهن داريم. بسیاری از گیاهخواران که قبلاً دچار کمبود آهن و کم خونی بوده اند این مسئله را شخصاً تجربه کرده اند که بعد از گیاهخواری کاملاًبهبود پیدا کرده اند و حتی احتیاجی به استفاده از قرص آهن نداشته اند.

 

مقایسۀ پروتئین سویا با گوشت:

                                 سويا                                  گوشت گاو

پروتئين                        ۳۶/۶۷%                            ۲۳/۷۴%

بنابر اين همانطور كه در بالا ديده مي شود مقدار پروتئين سويا ۱/۵ بربر گوشت گاو مي باشد و منبعي  غني از پروتئين است .

 

حقایقی دربارۀ مصرف گوشت:

 

هر گوشتي حداقل 15 درصد چربي اشباع دارد که وجود آنها یک عامل شناخته شدۀ بیماری‌های قلبی به شمار می رود.

یکی از معروف ترین خطرات مصرف زیاد گوشت قرمز، ابتلا به سرطان رودۀ بزرگ است.

یکی از مواد سرطان ‌زا در گوشت، آمین‌های هتروسیکلیک (HCAs) است که به دنبال کباب کردن یا سرخ کردن گوشت ایجاد می‌شود.

در گوشت‌های فرآوری شده، ترکیبات نیتریت وجود دارد. این ترکیبات که در کارخانجات برای دوام بیشتر مواد غذایی به آنها اضافه می‌ شوند، سرطان ‌زا هستند.

خطر ابتلا به سرطان پانکراس (لوزالمعده).

افزایش خطر ابتلا یا تشدید بیماری نقرس.

افزایش خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی.

سرطان غدد لنفاوی، سرطان کیسه ی صفرا ، سرطان پروستات و

برای اطلاعات بیشتر در مورد مصرف گوشت و ابتلا به سرطان به مقالات موجود در بخش سلامتی و تندرستی سایت “کانون انسان پاک، زمین پاک” از دکتر “نیل برنارد” مراجعه کنید.

بنابراین، سويا براي سلامت سيستم قلب و عروق، روده ها، ریه ها، … بسیار مناسب‌تر از گوشت می باشد.

از سوي ديگر تحقيقات بسياري نشان داده که فيتوکميکال‌هاي موجود در سويا به ويژه استروژن‌هاي گياهي در سلامت عمومي بدن، پيشگيري از پوکي استخوان و حالت‌هاي قبل و بعد از يائسگي نقش موثري دارند، در ضمن، به دليل فيبر بالا براي کارکرد سيستم گوارش مفيد بوده و سبب رفع يبوست مي‌شوند. و دیگر مزایایی که در قسمت قبل به تفضیل شرح داده شده است.

دانشمندان مصرف سویا را در غذاهای روزانه توصیه می کنند، مصرف سویا علاوه بر اینکه بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است، تهیه و طبخ آن در غذا ها آسان است و تضمین کننده سلامتی ماست.

امیدواریم که مصرف این ماده ارزشمند غذایی با آگاهی روز افزون در جامعه، جایگاه خودش را پیدا کند.

 

1.     http://fa.parsiteb.com/acology.php?nid=257&keys=%D8%B3%D9%88%DB%8C%D8%A7%20%28%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7%DB%8C%20%D8%B3%D9%88%DB%8C%D8%A7%29

2.     http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean

3.     http://plant-golden.mihanblog.com/post/category/18

4.     http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7%DB%8C+%D8%B3%D9%88%DB%8C%D8%A7+%C2%AB%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D8%A6%DB%8C%C2%BB&SSOReturnPage=Check&Rand=0

5.     http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/

6.     http://www.pezeshki.net/fa/content/view/428/169/

7.     http://familyhealth.blogfa.com/post-22.aspx

8.     http://مصرف-سویا.worldfood.ir/

9.     http://www.zardaneh.com/fa/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=5

10.  http://www.drghanemifard.com/documents/document/12543/12557/portal.aspx

11.  http://www.zardaneh.com/fa/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=7

 

 

ارسال به داغ کن - کلوب دات کام

Loading

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *