تغییرات اقلیمی یکی از عوامل اصلی است که نه فقط سیلاب، بلکه دیگر انواع فجایع را نیز ایجاد می کند. بخاطر تغییرات اقلیمی، ما بارش باران شدید را تجربه می کنیم که بسیار زیاد شده است. مقدار بارانی که ما قبلاً در یک هفته داشتیم را اکنون در یک یا دو روز داریم. طوفان های بسیار شدید، سیلاب ها، حریق ها، امواج گرمایی، خشکسالی ها، دوره های هوای بسیار سرد، زلزله ها و فوران های آتشفشانی با کثرت و شدت فزاینده در سراسر جهان در حال وقوع هستند.
تعداد قربانیان و مشکلات اقتصادی، در حال افزایش است. بر طبق “مونیخ ری”، یک شرکت بیمه اتکائی که شرکت های بیمه را بیمه می کند، در نیمه اول امسال، ۳۵۰ رویداد طبیعی فاجعه آمیز در سراسر جهان روی داده، و جان حدود ۲۰ هزار نفر را گرفته و ۲۶۵ میلیارد دلار خسارت به بار آورده است. این آمار، بالاترین مقدار ثبت شده در یک سال از نظر خسارت به دارایی است و این در حالی است که هنوز سال ۲۰۱۱ به پایان نرسیده است.
مرور برخی از فجایع
گردبادها و طوفان های شدید: گمان می برند که تغییرات اقلیمی سبب بدتر شدن گردبادهای شدید و خشن در ایالات متحده آمریکا در فاصله ۲۵ تا ۲۸ آوریل ۲۰۱۱ شده است.
در این دوره، ۳۳۶ تورنادو بی سابقه روی داد، که ایالت های میانی، جنوبی و شمال شرقی و نیز جنوب اونتاریو، کانادا را در بر گرفت و حدود ۳۵۰ تلفات به بار آورد. خسارت برآورد شده حدود ۱۰ میلیارد دلار شد و مرکز این فجایع شهر توسکالوسا، آلاباما، آمریکا بود که سرعت بادهای تورنادو در آن بیش از ۴۱۸ کیلومتر در ساعت اندازه گیری شد.
هیئت بین دولتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل بیان داشت که دمای رو به افزایش اقیانوس ها که ناشی از سیاره گرم تر است، پیامدهای بسیار جدی به دنبال دارد. در گزارش برآورد چهارم این هیئت، اینطور آمده: “احتمال دارد که سیکلون های استوایی (توفند ها و طوفان های دریایی) با کثرت و شدت بیشتری روی دهند و بادها سرعت بیشتری داشته باشند، و به خاطر افزایش مداوم دمای سطح دریا در استوا، بارندگی شدیدتری روی دهد.”
در فوریه ۲۰۱۱، سیکلون یاسی، از گروه ۵ یا به عبارتی قویترین سیکلون در مقیاس شدت سیکلون های استوایی در منطقه استرالیا، بخش هایی از کوئینزلند، استرالیا را ویران کرد و هزاران نفر را ناچار به تخلیه کرد، زیرا بادها و سیلاب های شدید به ساختمان ها و خانه ها خسارت گسترده وارد آورد. این بدترین سیکلونی بود که تاکنون دیده بودیم. همه خانه، املاک و دارایی، در یک دقیقه از بین رفت.
سیلاب ها: گرمایش جهانی ناشی از انسان ها، به بارندگی شدید و سیلاب های مرگبار نیز منجر می شود.
اقلیم شناس محترم دانشگاه ویکتوریای کانادا، دکتر اندرو ویور بیان داشت:
“باید همچنان در انتظار افزایش سیلاب های مرتبط با افزایش بارندگی های شدید باشیم، زیرا گازهای گلخانه ای جو در حال افزایش هستند و هیچ کس مقصر نیست، غیر از خودمان.”
بر اساس آمارهای مرکز تحقیقات و همه گیر شناسی فجایع، فجایع آبی در سال ۲۰۱۰ که در تاریخ ثبت شده اند، تاکنون بیشترین مقدار را داشته اند و % ۵۶٫۱ از مجموع فجایع سال را تشکیل داده اند.
تعداد قربانیان تقریباً ۱۹۰ میلیون بود، تقریباً ۲ برابر مقدار متوسط سالانه در آخرین دهه. در دسامبر ۲۰۱۰ و اوایل ۲۰۱۱، ایالتهای شرقی استرالیا – کوئینزلند، نیو سات ولز، ویکتوریا و شمال تاسمانی – سیلی را تجربه کردند که بخاطر اثر “لا نینا” ایجاد شده بود اما بخاطر دمای بالاتر اقیانوس، شدت سیل، خیلی افزایش یافته بود. در مجموع ۳۵ نفر از بین رفتند و ۲۰۰ هزار نفر به شدت تحت تأثیر قرار گرفتند. خسارت اقتصادی حدوداً بیش از ۳۱ میلیارد دلار برآورد شد.
در ژانویه ۲۰۱۱، سیلاب ها و زمین لغزه ها و گل لغزه ها، ریو دو ژانیرو، برزیل را ویران کرد که این سیلاب شدیدترین نوع در تاریخ کشور بود. این فاجعه جان بیش از ۹۰۰ نفر را گرفت. هزینه بازسازی جاده ها، خانه ها و زیر ساخت ها حدوداً ۱٫۲ میلیارد دلار برآورد شد. سیلاب بسیار ناگهانی بود، در عرض حدود ۱۲ ساعت آب ها ۵ متر افزایش یافت و لذا خانواده ها خیلی سریع بی خانمان شدند و بسیاری از دارایی ها یشان را از دست دادند.
حریق ها: در مه سال ۲۰۱۱، حریق های شدید، حدود ۲۲۰۰ کیلومتر مربع از جنگل های آریزونا، آمریکا را سوزاند. این حریق که بزرگترین نمونه در تاریخ ایالت بود، صدها خانه را ویران کرد و ۱۰۹ میلیون دلار خسارت به بار آورد. در روسیه، در پی گسترش بی سابقه حریق در جنگل در سال ۲۰۱۰، ویرانی های شدیدتری کشور را در بر گرفت. در پایان ژوئیه ۲۰۱۱، حریق ها بیش از ۱۶ هزار منطقه در روسیه را سوزانده بودند و مجموعاً ۱۰۶۰۰ کیلومتر مربع از زمین ها از بین رفت. مخرب ترین حریق ها در مناطق یاکوتیا، کومی، کارلیا، خاباروسک، کراسنویارسک، و نیز ولوگدا و آرخانگلسک روی داد.
خشکسالی: گرمایش جهانی، خشکسالی را نیز تشدید می کند. کارشناس تغییرات اقلیمی دکتر ریچارد سیگر، پروفسور محقق در دانشگاه کلمبیا، آمریکا می گوید: “واژه گرمایش جهانی بر تغییرات اقلیمی که در دهه های آینده تجربه خواهیم کرد، تأثیر می گذارد. برخی از بدترین اختلالاتی که تجربه خواهیم کرد، شامل آب هستند، نه فقط دما.”
خشکسالی یا کاهش طولانی مدت بارندگی، به خسارت گسترده به بخش کشاورزی، کمبود شدید آب آشامیدنی و قحطی منجر می شود. بیش از ۱۲ میلیون نفر از ساکنین جیبوتی، اتیوپی، کنیا و سومالی در حال حاضر از قحطی ناشی از خشکسالی شدید در رنج هستند. این آمار از مارس ۲۰۱۱ % ۳۸ افزایش یافته است. بعلاوه، خشکسالی سبب شده که به خاطر فرسایش خاک یا نشست زمین ها، مقدار زیادی از املاک در اروپا از بین برود. بارندگی و تبخیر نا متعادل، رطوبت خاک را تغییر داده، و سبب شده خاک به طور مکرر پر آب و کم آب شود و این به فروپاشی ویرانگر منجر می شود. تنها در فرانسه، خسارت ناشی از رسوب ها در عرض ۲۰ سال گذشته % ۵۰ افزایش داشته و برای مناطق آسیب دیده سالانه به طور متوسط ۴۰ میلیون یورو هزینه برداشته است. به خاطر افزایش گرمای سیاره تعداد این رویدادها به طور اجتناب ناپذیر در حال افزایش است.
سرمای شدید: تغییرات جوی سبب ایجاد سرمای شدید هم می شود. مدل سازی کامپیوتری که توسط محققان دولت آمریکا انجام شده، نشان می دهد که تغییرات اقلیمی به دوره های طولانی تر و شدیدتر سرمایی در پایان این قرن منجر می شود. البته اثر دمای سرد غیر طبیعی هم اینک نیز مشاهده می شود. یکی از این اثرات، در اوایل ژانویه ۲۰۱۱ کشور استوایی بنگلادش را تحت تأثیر قرار داد و به مرگ حداقل ۱۱ نفر به خاطر شرایط سرد غیر طبیعی انجامید. سفر و دیگر فعالیت های روزانه مختل شد و بچه ها و سالمندان به خاطر هوای نامساعد رنج کشیدند.
زلزله و فعالیت آتشفشانی: زلزله و فعالیت آتشفشانی و ذوب سریع یخچال های طبیعی و صفحات یخی به خاطر گرمایش جهانی اثری واکنشی روی پوسته زمین دارد. یعنی وقتی پوسته تا سطح اصلی خود بالا می آید، زلزله و فوران های آتشفشانی روی می دهد.
در مارس ۲۰۱۱ زلزله عظیم ۹٫۰ ریشتری مرکز آن ساحل شمال شرقی ژاپن بود و سونامی ای که به دنبال آن روی داد، ۱۵۶۰۰ تلفات، ۵۷۰۰ زخمی و حدود ۶ هزار مفقودی بر جای گذاشت. این زلزله ویرانگر چهارمین زلزله شدید جهان از سال ۱۹۰۰ بود. در یک مورد، شاهد بودم که سیم های برق، خانه ها و چیزهای مختلف دیگر، در یک چشم به هم زدن از بین رفتند. نه تنها منظره این سونامی وحشتناک بود، بلکه صدای آن هم بسیار هولناک بود.
در ۲۲ فوریه ۲۰۱۱ دومین شهر پرجمعیت نیوزیلند با یک سری زلزله ویرانگر شامل حدود ۷۴۰۰ زلزله، به لرزه در آمد که این ها در پی زلزله ۷٫۱ ریشتری در همین منطقه در سپتامبر سال ۲۰۱۰ بودند. زلزله ماه فوریه که ۶٫۳ ریشتر بود، سبب شد مردم هراسان از خانه ها فرار کنند و ۱۸۱ تلفات به بار آورد. در ۱۳ ژوئن ۲۰۱۱ پس لرزه دیگری به شدت ۶٫۳ ریشتر، خسارت بیشتری به بار آورد.
کوه بولوسان در استان سورسوگان، فیلیپین، در فوریه ۲۰۱۱ فوران کرد و توده ای از خاکستر را تا ارتفاع بیش از ۲ کیلومتر به هوا فرستاد و ۳۶۰۰ خانواده را ناچار کرد در تلاش برای تضمین ایمنی شان خانه هایشان را تخلیه کنند. اثر این خاکسترها بر معیشت مردم، بسیار زیاد است و منبع آب آشامیدنی شان نیز تحت تأثیر قرار گرفته.
فجایع طبیعی که بررسی کردیم، بخشی از رویدادهایی هستند که تاکنون در سال ۲۰۱۱ روی داده اند.
آیا در مورد این نشانه های درماندگی زمین کاری میتوان کرد؟ بله. می توانیم هم اینک گام هایی برداریم تا فجایع آینده را کاهش دهیم یا حذف کنیم. پیروی از رژیم وگان ارگانیک ساده ترین و سریع ترین راه برای متوقف کردن اثرات تغییرات اقلیمی است. پیروی گسترده از این رژیم در سراسر جهان، اثری بسیار مفید و خنک کننده روی زمین دارد و مقدار زیادی از متان و دیگر گازهای گلخانه ای که توسط صنایع تخریب کننده محیط زیست نظیر صنایع تولید محصولات حیوانی تولید می شود را حذف می کند و تعادل خانه سیاره ای مان را باز می گرداند.
http://phce.org/books.html?task=showCategory&catid=103